Annons
Nyheter

Nära 8,5 miljoner doser covidvaccin slängda

Vård • Publicerad 12 februari 2023
Nästan en femtedel av det totala antalet doser covidvaccin som Sverige hittills köpt in har förstörts. Arkivbild.
Nästan en femtedel av det totala antalet doser covidvaccin som Sverige hittills köpt in har förstörts. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Nästan 8,5 miljoner doser covidvaccin har kasserats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens statistik som SR Ekot rapporterar om. Därmed har nästan en femtedel av det totala antalet vaccindoser som Sverige hittills köpt in förstörts.

Enligt den tidigare vaccinsamordnaren Richard Bergström beror det främst på att människor avstår från att ta doser som de rekommenderas.

Annons

– Den stora volymen är ju faktiskt doser som människor inte har velat ta, alltså dos tre eller dos fyra eller dos fem. De var redan inköpta och nu måste de förstöras, säger han till radion.

Bergström uppskattar att de förstörda doserna kostat runt 1,5 miljarder kronor.

Folkhälsomyndigheten uppger för Ekot att pandemins utveckling och immuniteten i befolkningen påverkat behovet av vaccin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons