Nyheter

När bör pojkar portas från damernas?

När blir pojkar för gamla för att följa med mamma in i omklädningsrummet? Och flickor sin pappa? Sex år? Eller kanske åtta?
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2014
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

I Malmö har mödrar med döttrar i simskolan klagat på att andra mammor duschat med sina söner.

Hur gamla pojkarna var som duschade inne hos damernas är oklart. Men senare denna månad samlar Haris Hodzic, chef på badanläggningen Aq-va-kul och Rosengårdsbadet i Malmö, representanter från stadens simskolor för att diskutera om det bör införas mer bestämda riktlinjer.

– Personligen tycker jag att sunt förnuft bör råda. Men en lämplig gräns kan vara när barnen träder in i skolåldern, säger han.

Sex år

Thomas Sterner, avdelningschef på fritidsförvaltningen i Malmö, ser inte åldersfrågan som något egentligt bekymmer.

– Den har alltid lösts lokalt. I ett av Malmös badhus, och ett som håller på att byggas, finns också hytter för blandade familjer, påpekar han.

I Bråhögsbadet i grannkommunen Staffanstorp råder sexårsgräns. Badchefen Stig Schrewelius förklarar:

– Vi tycker det är en lämplig ålder. Vid sex år börjar man förskolan och börjar här också betala för badbesöken.

Problem med vuxna

Många bad- och fritidschefer har dock aldrig stött på eller ens funderat särskilt mycket över problemet. Ett par undantag är Lidköpings badhus och Stockholms största badhusanläggning, Eriksdalsbadet – men då inte för att barnen skulle utgöra några problem.

– En del manliga badgäster har haft synpunkter på att en kvinnlig lärare kommit in hos herrarnas för att titta till sina pojkar, berättar Johan Skoglund, fritidschef i Lidköping.

– Hos oss har några damer reagerat då äldre pojkar med funktionshinder följt med sina kvinnliga assistenter för att byta om. De har känt sig uttittade. Men sedan sex, sju år finns numera särskilda omklädningsrum för sådana situationer, säger Jonas Arrestam på Eriksdalsbadet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.