Nyheter

Myndigheten: Tillskott inget bot mot corona

Kosttillskott och andra livsmedel som sägs bota covid-19 har dykt upp på nätet under coronapandemin – något som är olagligt, menar Livsmedelsverket som uppmanar alla att anmäla tveksamma påståenden till myndigheten.
Coronaviruset • Publicerad 9 juni 2020
"Handla inte något du inte vet vad det innehåller eller från någon som inte uppger kontaktuppgifter på sin webbsida", säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket. Arkivbild.
"Handla inte något du inte vet vad det innehåller eller från någon som inte uppger kontaktuppgifter på sin webbsida", säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Livsmedelsverket har under pandemin sett hur företag på nätet har marknadsfört produkter som en lösning på covid-19.

Att påstå att ett livsmedel eller ett kosttillskott kan bota eller förebygga covid-19 är olagligt. Ett sådant medicinskt påstående får endast göras när det gäller läkemedel, menar Livsmedelsverket som arbetar med att få stopp på den här typen av försäljning.

"Vi söker efter olagliga påståenden om kosttillskott hos internetförsäljare och Livsmedelsverket föreslår även kommunerna att prioritera kontroll av produkter som påstås hjälpa mot covid-19", säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att exempelvis kosttillskott skulle skydda mot coronaviruset. Livsmedelverket menar därför att den här typen av vilseledande information kan utgöra en hälsofara.

"Handla inte något du inte vet vad det innehåller eller från någon som inte uppger kontaktuppgifter på sin webbsida. Att uppge sin identitet är obligatoriskt och företagsnamn, organisationsnummer och kontaktuppgifter ska tydligt framgå", säger Joakim Meuller Bäckman.

Myndigheten uppmuntrar människor att höra av sig om man ser eller läser om kosttillskott eller livsmedel som påstås bota eller förebygga covid-19.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.