Annons
Nyheter

Myndighet vann mot tingsrätt i kammarrätten

Juridik • Publicerad 3 mars 2023
Västmanlands tingsrätt har förlorat mot Konkurrensverket i kammarrätten. Arkivbild.
Västmanlands tingsrätt har förlorat mot Konkurrensverket i kammarrätten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det gick inte regelrätt till när Västmanlands tingsrätt för drygt två år sedan köpte in tolktjänster. Följden är att tingsrätten ska betala en upphandlingsskadeavgift, har kammarrätten i Stockholm beslutat.

Det var i slutet av 2020 som tingsrätten gjorde upphandlingen utan att först annonsera, skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande. Tingsrätten ansåg att det rörde sig om juridiska tjänster, vilka har undantag från upphandlingsskyldigheter.

Annons

Men Konkurrensverket tyckte annorlunda och vände sig i december 2021 till förvaltningsrätten och yrkade att Västmanlands tingsrätt ska betala 80 000 kronor för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Förvaltningsrätten höll med verket och beslutade att upphandlingsskadeavgiften ska betalas.

Västmanlands tingsrätt överklagade då till kammarrätten, som nu slår fast att tolktjänster inte kan räknas som juridiska och att tingsrätten ska betala en upphandlingsskadeavgift.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons