Annons
Nyheter

Myndighet mot utbetalningsfusk föreslås

Politik • Publicerad 8 juni 2020
Regeringens utredare Ann-Marie Begler föreslår en ny myndighet. Arkivbild.
Regeringens utredare Ann-Marie Begler föreslår en ny myndighet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringens utredare Ann-Marie Begler föreslår att en ny myndighet inrättas som ska verka för att pengar från välfärden inte betalas ut felaktigt.

"Vi konstaterar att den samlade beredskapen mot felaktigt utnyttjande och bedrägerier riktade mot välfärden är otillräcklig och behöver stärkas. Felen måste identifieras och stoppas i ett mycket tidigare skede. Bidragsbrotten måste förhindras", skriver hon på DN Debatt.

Annons

Myndigheten ska upptäcka, förebygga och förhindra felaktiga utbetalningar och när någon försöker lura systemen, skriver hon, och hänvisar till en färsk statlig utredning som uppskattade att det årligen felaktigt betalas ut mellan 11 och 27 miljarder kronor från välfärdssystemen.

Den nya myndigheten ska enligt utredaren bland annat omfatta utbetalningar från Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och arbetslöshetskassorna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons