Annons
Nyheter

Mutanklagad Poseidonchef inför rätta

Den första rättegången i den omfattande muthärvan i Göteborgs tingsrätt har inletts idag.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2011

Först ut att bedömas rättsligt är förre chefen för Egnahemsbolaget Olle Lundgren, som vid tiden för det misstänkta brottet var teknisk chef på bostadsbolaget Poseidon.

Han åtalas för grovt mutbrott och misstänks ha tagit emot närmare 24 ton tegel till sin villa utan att betala. Lundgren nekar.

Annons

Förhandlingen inleddes med åklagaren Nils-Eric Schultz sakframställan där han hävdade att Lundgren tagit emot 23,8 ton tegel till sin privata villa utan att betala för det. Då var han teknisk chef på Poseidon och ansvarade för bland annat inköp och fastighetsförvaltning.

Lundgrens försvarare, advokat Anders Munck, sade att Lundgren förnekar brott. Han medger att han tagit emot teglet men att han betalat det. Han ska dock ha betalat drygt 33 000 kronor till företaget som levererat teglet. Han ska i alla år fram till anklagelsen mot honom levt i tron att han verkligen hade betalat teglet.

– Det var först senare på senare år som han uppfattade att det var transporten av teglet han betalade, sade Munck.

"Ett väldigt bra pris"

Olle Lundgren berättade om husbygget i Torslanda. Han hade bestämt att hålla i husprojektet själv och hade kontakt med leverantörer. Han ville ha underhållsfritt tegel och valde då det här företagets produkt.

Han berättade att det var företaget som kontaktade honom. Det hade fått kännedom om hans husbygge via Lundgrens arkitekt.

– Vi kom överens om priset, som jag inte kom ihåg hur högt det var, men jag tyckte det var ett väldigt bra pris, sade Lundgren.

Men han har aldrig haft kontakt med den aktuella säljaren på tegelföretaget, vare sig förr eller senare.

Två kronor stenen

På åklagarens fråga om han kände till tegelföretaget tidigare svarade Lundgren:

Annons

– Hade inte en susning om det.

Såg han inga risker?

– Nej, även som chef måste man få bygga ett hus.

Blev du gynnad på grund av din position på Poseidon?

– Nej, det tror jag inte.

Men han medgav att han fått ett väldigt bra pris, ungefär två kronor tegelstenen. Åklagaren har räknat med ett "normalpris" på fem kronor stenen.

Brev från exhustrun

Åklagaren sade att en viktig anledning till att en förundersökning inleddes mot Lundgren var en skrivelse från hans före detta hustru till riksenheten mot korruption, där statsåklagare Schultz arbetar. Hon hävdar, enligt åklagaren, att Lundgren redan vid nybygget varit medveten om att han fått teglet gratis och berättat det för henne.

– Nonsens. Det är bara en fortsättning på den dåliga skilsmässan vi hade, sade Olle Lundgren.

"Vi gav honom teglet"

Annons

– Tegelmarknaden har på senare år gått rakt ned. Vi har fått ta till udda metoder för att få sälja, som till exempel specialrabatter för att komma in på byggmarknaden, sade en företrädare för tegelföretaget som vittnade.

Han sade rakt ut:

– Vi gav honom teglet, mot att han stod för transportkostnaden, sade vittnet.

Syftet var för tegelföretaget att i framtiden kunna dra nytta av Lundgren i hans position som teknisk chef.

– Det handlar om tjänster och gentjänster. Hjälper vi honom med stenen, kanske han klan hjälpa oss någon gång i framtiden. Vi såg chanser att flytta fram våra positioner.

Ser inget anmärkningsvärt

– Poseidon råkade ha ett stort projekt på gång i Gårda med rasande massa tegel. Det var klart oerhört intressant för oss som producent. Eftersom Olle hade valt en sten från oss, tänkte vi att det kunde vara möjligt att hitta en lösning som gjorde att vi kunde göra varandra en tjänst.

Företaget erbjöd honom teglet men Olle Lundgren ska då ha sagt att han inte hade några befogenheter att hjälpa företaget i det fallet. Men efter en tid ska Lundgren ringt företaget igen och undrat om erbjudandet stod kvar. Och det gjorde det.

Vittnet tyckte att det var "oerhört tragiskt" att det gått så långt som till åtal mot Lundgren. Han såg inget anmärkningsvärt i deras förhållande.

– Jag hade aldrig kunnat tro detta. Att man hjälper varandra hit och dit, det är ju sådant som förekommer. Och har gjort i alla år så länge jag har jobbat i byggbranschen. Vi hade hoppats få lite hjälp av Olle.

Annons

Nu blev det inte så. Tegelföretaget fick inte ordern till Gårdabygget.

I den här mutbrottshärvan väntar ytterligare åtalsbeslut i tio utredningar.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons