Nyheter

Musk utlovar raketlyft – igen

Rymden • Publicerad 15 juni 2022
Elon Musk, grundare av bland annat företaget Space X, hoppas nu att rymdföretagets raket ska kunna lyfta inom kort. Arkivbild.
Elon Musk, grundare av bland annat företaget Space X, hoppas nu att rymdföretagets raket ska kunna lyfta inom kort. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Det har sagts tidigare men nu utlovar Elon Musk återigen en uppskjutning av rymdraketen Starship – närmare bestämt i juli.

I en rad tweets skriver Musk att Starship är redo att lyfta nästa månad och att man ska kunna ha ytterligare en uppskjutning i augusti, rapporterar CNBC. Detta sedan han personligen varit på plats i Boca Raton, Florida, för att inspektera arbetet med raketen. Elon Musk är elbilstillverkaren Teslas grundare och äger även rymdbolaget Space X, som ligger bakom 120 meter höga Starship, som hittills bara gjort korta flygturer.

Musk har tidigare haft förhoppningar om en "riktig" uppskjutning till omloppsbana redan förra sommaren, en plan som sedan reviderades till januari i år och sedan fått skjutas fram i tid då man bland annat avvaktat klartecken från USA:s luftfartsmyndighet, FAA.

Enligt Musk ska en andra Starshipuppskjutning kunna genomföras i augusti, och därefter en uppskjutning i månaden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.