Annons
Nyheter

Munskydd minskade petandet i ansiktet

Coronaviruset • Publicerad 31 juli 2020
Färre petade sig i ansiktet när det bar munskydd, enligt studie. Arkivbild.
Färre petade sig i ansiktet när det bar munskydd, enligt studie. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Personer i Asien som burit munskydd under coronapandemin har petat sig mindre i ansiktet, jämfört med de som inte burit munskydd. Det visar en studie i den vetenskapliga tidskriften Jama, rapporterar Vetenskapsradion.

– Man petar sig mindre i ögonen, näsan och kring munnen, men däremot kan man inte säkert veta att det minskar infektionsspridningen, säger Anders Johansson, ordförande för Svenska Hygienläkarföreningen, till radion.

Annons

Med hjälp av videofilmer har forskarna tittat på hur ofta personer petade sig i ansiktet. Totalt har 4 700 personer från Japan, Kina, Sydkorea, England, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och USA undersökts innan pandemin. Sedan har 2 900 personer från februari och mars undersökts under coronapandemin.

Resultatet visade att petandet i ansiktet minskade i länder där väldigt många bar munskydd, som i Kina och Sydkorea.

– Människor i Asien verkar vara bättre på att bära munskydd på ett korrekt sätt än människor i Europa. Skulle vi införa munskydd behöver vi förmodligen en periods träning, som de redan haft i Asien där de använt munskydd i decennier, säger Anders Johansson till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons