Annons
Nyheter

Muller tyst om Saabs pengar

Victor Muller har upprepade gånger hävdat att bolaget har pengar till lönerna, men att det inte kan betala ut dem eftersom Saab har leverantörsskulderna.
Nyheter • Publicerad 9 september 2011
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Ingen fordringsägare får gå före någon annan.

När TT ber honom berätta var de pengarna är svarar han:

Annons

– Vi har dem i en stor låda under mitt skrivbord.

– Nej, självklart är de på ett bankkonto.

TT: Så då kan kronofogden komma åt dem?

– Det beror på var de är. Det tänker jag inte berätta. Det är inte viktigt. Vi kunde ha betalat lönerna och vi kan göra det.

Victor Muller vill inte bekräfta om de pengar han pratar om finns på utländska bankkonton. Utmätningarna mot Saab har pågått sedan mitten av augusti och kronofogden hade i onsdags bara mätt ut runt sju miljoner kronor, en bråkdel av kraven. Kronofogden kan inte mäta ut pengar som är på utländska konton.

I juni och juli betalade Saab lönerna, om än försenat, trots att man även då hade stora skulder till leverantörerna.

– Det var en väldigt annorlunda situation. Då hade vi absoluta garantier att vi skulle få fortsatt finansiering, baserade på de uppgörelser vi hade. Nu är det inte så. Om man inte vet säkert att man kan finansiera fortsatt drift och betala fordringsägarna får man inte betala en grupp och inte en annan, säger Victor Muller.

– Lita på mig. Vi gör inget utan ordentlig juridisk rådgivning.

Muller hänvisar också till att Saab under juni och juli hade erbjudit leverantörerna en avbetalningsplan – en plan som dock inte alla godkände.

Kronofogden kritisk mot Muller

Annons

Enligt Kronofogden kan Victor Muller misstänkas ha gjort sig skyldig till ett brott mot upplysningsskyldigheten när han inte berättat om att Saab har pengar, rapporterar Ekot på Sveriges Radio.

– Absolut, jag har ställt den frågan tidigare och då har man inte haft de pengarna, säger Hans Ryberg, chef på verkställighetsavdelningen på Kronofogden i Uddevalla.

Saab har i kontakterna med Kronofogden uppmanats att redovisa alla tillgångar. Kronofogden ska under dagen be om klargöranden från Saab.

"En äventyrare"

Konkursexperten Rolf Åbjörnsson, som tidigare har dömt ut Saabs planer på en ny rekonstruktion, är liksom Kronofogden kritisk till att Victor Muller säger att bolaget har pengar men vägrar berätta var de finns.

– Det här är en internationell äventyrare. Vi har i Sverige, gudskelov, inte haft så många sådana här figurer i det etablerade näringslivet. I Holland finns inte en människa som tar i den här killen med tång, säger Åbjörnsson.

Han tycker inte att facken ska avvakta processen kring Saabs ansökan om rekonstruktion, utan omedelbart begära bolaget i konkurs.

– Enligt huvudregeln ska en konkursansökan vilandeförklaras till dess att ansökan om företagsrekonstruktion är behandlad. Men det finns en undantagsregel som säger att om borgenärs rätt äventyras genom att man vilandeförklarar, då ska bolaget sättas i konkurs, säger Åbjörnsson och fortsätter:

– Det är en prövning där, och det är inte alldeles självklart hur den utfaller för löntagarna.

TT: Men det kan alltså bli så att Saab försätts i konkurs även om processen om rekonstruktionen inte är klar?

Annons

– Ja. Och det är därför jag tycker de (facken) ska gå in nu, ögonaböj.

Muller: "Vi håller oss till lagen"

Victor Muller är sedan i juni den ende styrelseledamoten i Saab Automobile då de fackliga representanterna och bolagsjuristen hoppade av. Han kan därmed göras personligt ansvarig för om bolaget begår lagbrott.

Enligt advokater som TT talat med skulle det kunna röra sig om vårdslöshet mot borgenärer om det visar sig att företaget bränner pengar utan nytta och drivs på ett äventyrligt sätt. Det är ett brott som kan ge fängelse i högst två år.

Men Victor Muller är säker på att han är på rätt sida lagen.

– Vi har ett stort antal advokater som hela tiden ger råd till ledningen och styrelsen om hur vi ska agera. De råd vi får är att vi absolut håller oss till lagen, säger han.

Muller framhåller att han inte är orolig för att bli åtalad och hamna i svensk domstol.

– Om man agerar för företagets bästa och man inte gör något mot lagen så ska man aldrig hamna i domstol. Och det är det jag gör. Jag gör bara mitt bästa och allt för företagets bästa.

De brott som kan vara aktuella har fängelse i straffskalan.

– Jag ska göra allt för att hålla mig ifrån det. Det vore ganska ovanligt om en ledning som gör sitt yttersta för företaget och använder alla lagliga medel som står till buds skulle hamna i fängelse. Så tror jag inte det fungerar någonstans, säger Victor Muller.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons