Annons
Nyheter

MSB skickar resurser till Haiti

Haiti • Publicerad 18 augusti 2021
En kvinna går i ett totalförstört bostadsområde efter att det tropiska ovädret Grace dragit in, bara några dagar efter jordbävningen.
En kvinna går i ett totalförstört bostadsområde efter att det tropiska ovädret Grace dragit in, bara några dagar efter jordbävningen.Foto: Joseph Odelyn

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skickar två katastrofexperter och ett tekniskt stödteam, totalt tio personer, från Sverige till Haiti.

Experterna är del av ett del EU-team.

Annons

– De ska hjälpa FN och myndigheterna. De tittar på byggnader som kan kollapsa och gör olika typer av riskbedömningar och även göra behovsbedömningar, säger Per Velandia, enhetschef för MSB:s humanitära insatser.

Närmare 60 000 hus beräknas ha förstörts.

Material som skickas med är exempelvis tält, skrivare och datorer.

Haiti drabbades i lördags av en jordbävning som har skördat närmare 2 000 dödsoffer och tusentals fler har skadats. Dödstalen kan komma att stiga medan den omfattande räddningsinsatsen pågår. Dessutom har ovädret Grace dragit in i området och det varnas för översvämningar och ytterligare jordskred.

Inledningsvis ska den svenska gruppen stanna i tio dagar, men är förberedda på att stanna i upp till en månad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons