Annons
Nyheter

MSB:s insatser steg kraftigt efter krigsutbrottet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) genomförde nästan 60 procent fler internationella och nationella insatser under förra året. Ökningen beror till stor del på kriget i Ukraina.
Samhälle • Publicerad 4 mars 2023
Under förra året genomförde MSB 119 insatser relaterade till kriget i Ukraina. Arkivbild.
Under förra året genomförde MSB 119 insatser relaterade till kriget i Ukraina. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

MSB genomförde sammanlagt 411 insatser i 54 länder, däribland Sverige, under fjolåret, skriver myndigheten i en rapport.

Av dem var 119 insatser relaterade till kriget i Ukraina. Det förklarar den totala ökningen av MSB:s insatser med nästan 60 procent jämfört med 2021.

Annons

MSB har bland annat utbildat sjukvårdsinstruktörer som i sin tur har utbildat omkring 16 000 personer runt om i Ukraina i att hjälpa civila som skadats i kriget. Myndigheten har även bistått med 4 000 tillfälliga nödboenden i fyra ukrainska regioner och i Slovakien.

Insatserna till övriga världen har främst bestått i att skicka experter till olika FN-organ för att stödja verksamheten. MSB har också påbörjat ett antal insatser i Afghanistan under 2022, samt hjälpt till i arbetet med att bekämpa skogsbränder i Frankrike och Tjeckien, enligt rapporten.

146 av insatserna genomfördes i Sverige, där merparten handlade om stöd till kommunal räddningstjänst vid skogsbränder, oljeskyddsinsatser samt sök- och räddningsinsatser.

Fakta: MSB-insatser 2022

I fjol genomförde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fler insatser än något tidigare år.

Totalt antal MSB-insatser: 411

Insatser relaterade till Ukraina: 119

Insatser internationellt: 265

Insatser i Sverige: 146

Källa: MSB

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons