Annons

MP vill satsa 40 miljarder på vården

Miljöpartiet vill satsa 40 miljarder kronor de kommande tio åren på vård och omsorg.
Politik • Publicerad 28 maj 2022
Språkrören Per Bolund och Märta Stenevi vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad.
Språkrören Per Bolund och Märta Stenevi vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad.Foto: Tommy Pedersen/TT

Förslaget presenterades vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad på lördagen.

Med start 2023 vill Miljöpartiet att staten satsar tio miljarder varje år på sjukvården. Från 2026 ska statsbidragen vara på en permanent högre nivå med 40 miljarder kronor.

Annons

Pengarna ska vara sektorsbidrag till kommuner och regionerna och ska bland annat användas till fler medarbetare och högre löner.

Högre löner

Under nästa mandatperiod ska 50 000 nya medarbetare inom vård och omsorg anställas. Staten ska avsätta pengar för högre löner. I snitt bör lönen höjas med 1 000 kronor per månad för 270 000 medarbetare.

– Alla talar om högre pensioner men det är också hög tid att höja lönerna, säger språkröret Märta Stenevi.

De höjda statsbidragen ska också räcka till fler och bättre utbildade chefer och mer pengar till den återhämtningsbonus för sjukvårdspersonal som infördes förra året.

Därtill vill MP se en nollvision för arbetsrelaterad ohälsa och en skärpt arbetsmiljölagstiftning, som möjliggör vite för brister även i den sociala och organisatoriska arbetsmiljön.

Högre skatter

Exakt hur de 40 miljarderna ska finansieras är lite oklart.

– Vi har ju föreslagit att vi ska ha en investeringsbudget för miljö- och klimatinvesteringar, det kommer att avlasta budgeten med de miljarder som i dag går till den typen av investeringar, och det frigör resurser för välfärdssatsningar. Sen har vi föreslagit att vi ska gå från överskottsmål i statsfinanserna till ett balansmål, vilket också skulle frigöra resurser som kan användas, säger Per Bolund.

Därtill vill MP höja skatten för de med de högsta inkomsterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons