Annons

Norlén omvald – SD får talmanspost

Moderaten Andreas Norlén får fyra år till som riksdagens talman. Sverigedemokraten Julia Kronlid blir andre vice talman – efter två slutna omröstningar.
Miljöpartiets försök att utmanövrera SD med en egen kandidat misslyckades.
Politik • Publicerad 26 september 2022
Julia Kronlid (SD) väljs till andre vice talman i riksdagen.
Julia Kronlid (SD) väljs till andre vice talman i riksdagen.Foto: Anders Wiklund/TT
Miljöpartiets Janine Alm Ericson utmanade Julia Kronlid som andre vice talman. Arkivbild.
Miljöpartiets Janine Alm Ericson utmanade Julia Kronlid som andre vice talman. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

En enhällig riksdag valde på måndagen den nu sittande talmannen Andreas Norlén till ny talman. Partier över hela skalan uttryckte sig positiva till att Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna nominerade Norlén på fyra år till.

– Vi välkomnar att Andreas Norlén nominerats som talman, sade den avgående statsministern och S-ledaren Magdalena Andersson.

Annons

Flera partiföreträdare framhöll att Norlén visat engagemang, kunnande och integritet som talman under de turbulenta riksdagsåren sedan valet 2018.

– Man lagar inte det som fungerar, och i synnerhet inte det som fungerar mycket väl, sade SD:s gruppledare Henrik Vinge.

Strid om andra vice

Socialdemokraten Kenneth G Forslund valdes till vice talman, utan motkandidat. M, KD, SD och L lade ner sina röster.

Som andre vice talman hade SD-ledamoten Julia Kronlid nominerats gemensamt av de fyra högerpartierna. Men MP och V tog strid. Miljöpartiet lanserade en egen motkandidat i Janine Alm Ericson och begärde sluten omröstning.

– Vi kan inte sitta här och passivt acceptera att genom acklamation rösta för att rasismen och abortmotståndet får plats i talmanspresidiet, sade MP-ledamoten Annika Hirvonen.

Men efter den andra slutna omröstningen stod det klart att Kronlid vann. Hon fick 174 av rösterna, vilket innebar majoritet bland de 347 närvarande ledamöterna.

Bröt partilinjen?

I första omgången fick Kronlid 173 röster av högersidans totalt 176 mandat.

Liberalernas gruppledare Mats Persson är övertygad om att det inte var någon liberal som inte röstade för Kronlid. Det skulle i så fall betyda att det var tre ledamöter från M, KD eller SD som inte stödde Kronlid i första omgången.

– Jag kan bara tala för mitt parti, och jag är övertygad om att alla har röstat enligt partilinjen, säger Mats Persson.

"Ingen lekstuga"

Både S och C meddelade före omröstningen att de skulle rösta blankt i valet om andre vice talman.

Annons

C-ledaren Annie Lööf motiverade sitt partis beslut:

– Riksdagen ska inte vara en lekstuga, det är mandatfördelningen som gäller när man väljer talmanspresidium. Jag tycker att det är rimligt att det är så även fortsatt.

Även M, KD och L motiverade nomineringen av Kronlid med proportionalitetsprincipen, där talmansposter tilldelas partier efter deras storlek i kammaren. Och SD blev ju näst största parti i valet, efter S och före M.

Kronlid förnekar i en intervju med Aftonbladet att hon är abortmotståndare. Vad gäller kritiken om att hon inte tror på evolutionsteorin är Kronlids svar att hon inte driver frågan över huvud taget.

C och V i strid

Striden om posten som tredje vice talman blev mer oviss. Vänsterpartiet nominerade i egenskap av fjärde största parti Lotta Johnsson Fornarve till posten och Centerpartiet förde fram Kerstin Lundgren.

V och C fick lika många mandat i riksdagen, men V blev marginellt större i antal röster räknat än C i valet.

MP hade uttalat stöd för Johnsson Fornarve, med hänvisning till att V fick fler röster än C i valet, medan högerpartierna och S meddelat att de tänkte rösta blankt.

Men efter tre rundor – och med till synes flera ledamöter bland partierna som aviserat att de skulle rösta blankt som bröt partilinjerna – valdes C-kandidaten Kerstin Lundgren till tredje vice talman med siffrorna 57–52.

Näst högsta ämbetet

Under sitt anförande passade SD:s Henrik Vinge också på att med en referens till barnboksvärlden betona att SD är att lita på.

– Vi är det näst största partiet i hela riksdagen. Men vi vet också nånting om hur det är att vara väldigt liten. En lärdom vi dragit från den tiden är att världen blir en bättre plats om den som är väldigt stark också är väldigt snäll.

Annons

Vinge underströk även att SD är berett att ta ansvar framöver.

– Det visar vi i dag genom att ingå i ett brett samförstånd över blockgränsen i fråga om talmanspresidiet. Trots att vi alltså ingår i en majoritet här i kammaren gör vi inte anspråk på viceposten, där lägger vi i stället ner våra röster.

Fakta: Talmän sedan 1979

Andreas Norlén (M) 2018–

Urban Ahlin (S) 2014–2018

Per Westerberg (M) 2006–2014

Björn von Sydow (S) 2002–2006

Birgitta Dahl (S) 1994–2002

Ingegerd Troedsson (M) 1991–1994

Thage G Peterson (S) 1988–1991

Ingemund Bengtsson (S) 1979–1988

Henry Allard (S) 1971–1979

Källa: Riksdagen

Fakta: Talmän sedan 1979

Talmanspresidiet består av en talman och tre vice talmän.

De fyra talmännen väljs av riksdagen för en period av fyra år.

Talman: Andreas Norlén (M), återvald till 2026

Förste vice talman: Kenneth G Forslund (S)

Andre vice talman: Julia Kronlid (SD)

Tredje vice talman: Kerstin Lundgren (C)

Talmannens roll är framför allt att leda debatter och omröstningar i riksdagens kammare, samt att leda arbetet med att hitta en ny statsminister efter val. I rollen ingår också att representera Sverige i olika sammanhang. Ämbetet är rikets näst högsta efter kungen och det högst valda ämbetet i Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons