Nyheter

MP: "Regeringen faller på frågan"

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tror att regeringens hantering av sjukförsäkringen kommer att få dramatiska konsekvenser.
Nyheter • Publicerad 7 december 2009

– Jag tror att det här blir den fråga som regeringen faller på. Den bristande empati, den hänsynslöshet och nonchalans regeringen visat kan mycket väl avgöra valet nästa år, sade han vid en presskonferens på måndagen.

– Regeringen får ta på sig ett mycket stort ansvar för att man genomför den här stora förändringen på ett så ogenomtänkt sätt, utan empati och hänsyn till de människor som det handlar om, sade han.

Enligt Eriksson har hela hanteringen från början varit hafsig. På onsdag ska riksdagen ta ställning till den kompletterande proposition som regeringen lade efter kritiken mot att många riskerade att slussas direkt från sjukförsäkringen till socialbidrag. Och på tisdag ska socialförsäkringsutskottet presentera ytterligare förändringar för vissa svårt sjuka.

De undantagen måste dock gälla även kroniskt sjuka, enligt Peter Eriksson. Dessutom är det orimligt att människor som arbetar del- eller halvtid, måste säga upp sig från sitt arbete för att bli heltidsarbetslösa och söka nytt arbete.

– Besluten man fattat måste rivas upp och ersättas med ett omtänkande och förslag som innebär att om man är sjuk så ska man ha rätt till sjukpenning, sade Peter Eriksson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.