Annons
Nyheter

MP berett ställa regeringsplats på spel

Frågorna om skog och strandskydd är så viktiga att de kan avgöra om Miljöpartiet ska vara kvar i regeringen, enligt språkröret Märta Stenevi.
Det finns gränser för vilka kompromisser MP kan gå med på för att statsministern ska göra Centerpartiet nöjt.
Politik • Publicerad 19 september 2021
Miljöpartiets språkrör, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Vi är alltid beredda att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning, säger Stenevi, som också är jämställdhets- och bostadsministern, i en intervju med Göteborgs-Posten.

För att stödja regeringens budget i höst har den tidigare samarbetspartnern Centerpartiet bland annat ställt krav på att den privata äganderätten i skogen ska stärkas och att strandskyddet ska luckras upp. Det senare handlar framförallt om att det ska bli lättare att bygga nära stränder i glesbygd.

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) har lovat att gå C till mötes, men Miljöpartiets partistyrelse slog bakut när de fick höra om statsministerns löfte. För MP handlar det inte minst om människors tillgång till naturen.

– En ekonomisk reform kan du dra tillbaka, du kan sänka skatter och höja dem igen eller vice versa. Men om vi har förlorat natur och arter som vi huggit ner, som försvunnit, som inte har livsförutsättningar, då går det inte att backa, säger Stenevi till tidningen.

Hon slår fast att frågan är ”extremt viktig” för Miljöpartiet.

– Det är hela vår anledning att vara i politiken.

Förhandlingar pågår mellan regeringen och Centerpartiet och Stenevi hoppas ändå att det ska gå att hitta en lösning. Regeringen har flaggat för propositioner om både skog och strandskydd i november respektive december.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons