Motvikter ska säkra Gamla Ullevi
När det nybyggda Gamla Ullevi togs i bruk i våras, märktes snart en oväntad effekt i bostadshusen på andra sidan av Fattighusån i centrala Göteborg. När tusentals supportrar på allsvenska fotbollsmatcher hoppade i takt på hemmalagets ståplatsläktare, som ligger närmast ån, skakade husen av vibrationer som fortplantade sig i leran under bebyggelsen.
Det är cirka 80 meter lera ner till berggrunden under läktaren. Att slå ner pålar hela vägen till berget har avvisats som alldeles för dyrt, 100 miljoner kronor har nämnts, och kanske inte ens genomförbart.
Nu har en geoteknisk konsult lagt fram ett annat förslag, till betydligt lägre kostnad. Tanken är att utnyttja en industriell teknik som bland annat används i vattenkraftverk, för att motverka vibrationer från stora turbiner.
På betongfundamentet som bär upp läktaren sätter man upp rör med motvikter, som med hjälp av sensorer ska fås att motverka vibrationen från publikens taktfasta hoppande.
15 motvikter
– Man hänger vikter på arenan. När publiken hoppar, lättar vikterna i rören. Trycket neråt möts med ett tryck uppåt som neutraliserar vibrationerna. Så har jag som lekman förstått det, säger Stefan Lundqvist, tillförordnad vd i det kommunala fastighetsbolaget Higab, till TT.
Enligt förslaget ska omkring 15 motvikter sättas upp. Arbetet beräknas kosta 10–15 miljoner kronor.
– Konsulten har gjort ett jättebra jobb, berömmer Lundqvist.
Higab tar beslut på ett styrelsemöte 1 december. Innan dess ska kommunledningen informeras.
TT