Annons
Nyheter

Motvikter ska säkra Gamla Ullevi

Teknik som används vid turbiner i kraftverk kan göra nya Gamla Ullevi till en mindre skakande upplevelse för omgivningen, enligt en konsultrapport.
Nyheter • Publicerad 16 november 2009

När det nybyggda Gamla Ullevi togs i bruk i våras, märktes snart en oväntad effekt i bostadshusen på andra sidan av Fattighusån i centrala Göteborg. När tusentals supportrar på allsvenska fotbollsmatcher hoppade i takt på hemmalagets ståplatsläktare, som ligger närmast ån, skakade husen av vibrationer som fortplantade sig i leran under bebyggelsen.

Det är cirka 80 meter lera ner till berggrunden under läktaren. Att slå ner pålar hela vägen till berget har avvisats som alldeles för dyrt, 100 miljoner kronor har nämnts, och kanske inte ens genomförbart.

Annons

Nu har en geoteknisk konsult lagt fram ett annat förslag, till betydligt lägre kostnad. Tanken är att utnyttja en industriell teknik som bland annat används i vattenkraftverk, för att motverka vibrationer från stora turbiner.

På betongfundamentet som bär upp läktaren sätter man upp rör med motvikter, som med hjälp av sensorer ska fås att motverka vibrationen från publikens taktfasta hoppande.

15 motvikter

– Man hänger vikter på arenan. När publiken hoppar, lättar vikterna i rören. Trycket neråt möts med ett tryck uppåt som neutraliserar vibrationerna. Så har jag som lekman förstått det, säger Stefan Lundqvist, tillförordnad vd i det kommunala fastighetsbolaget Higab, till TT.

Enligt förslaget ska omkring 15 motvikter sättas upp. Arbetet beräknas kosta 10–15 miljoner kronor.

– Konsulten har gjort ett jättebra jobb, berömmer Lundqvist.

Higab tar beslut på ett styrelsemöte 1 december. Innan dess ska kommunledningen informeras.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons