Annons
Nyheter

Mordutredning på is – benbitar var urgamla

Brott • Publicerad 15 juni 2021
Badhytter vid strandkanten i Ljungskogen, inte långt från Skanör strand där gamla benrester hittades i april. Arkivbild.
Badhytter vid strandkanten i Ljungskogen, inte långt från Skanör strand där gamla benrester hittades i april. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

När kvarlevor av en eller flera människor hittades på stranden i Skanör i april larmades polisen, som inledde en förundersökning om misstänkt mord.

Men om det låg ett brott bakom de två benrester som antagligen spolats i land så är fallet preskriberat. De analyserade benen, troligen från en människas vänstra överarm, härrör nämligen från en människa som levde för omkring 1 300 år sedan, skriver Sydsvenskan.

Annons

– Benet är med säkerhet arkeologiskt, och inte modernt. Kol14-värdet talar närmast för att personen levde på 700-talet efter Kristus, säger Elin Samuelsson, gruppchef på grova brott i Trelleborg till tidningen.

Svaret på analysen av den andra benresten, troligen en del av ett kranium, dröjer någon vecka. Tills dess ligger ärendet kvar hos polisen.

– Om det blir samma svar på kraniet, att det inte är nytt och att man inte kan ta fram en DNA-profil, så läggs ärendet ner, säger Elin Samuelsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons