Nyheter

Mordmisstänkta nekar till brott

Männen misstänks för att planerat att döda konstnären Lars Vilks. På tisdagen ställdes de inför rätta i Göteborg, misstänkta för förberedelse till mord.
Nyheter • Publicerad 20 december 2011
Foto: Adam Ihse/Scanpix

Alla tre nekar till brott.

Ett motiv till mordplanerna skulle vara Vilks teckningar av profeten Muhammed. Enligt åtalet hade männen planerat att mörda Lars Vilks i samband med en konstbiennal på Röda Sten Konsthall som ligger vid Älvsborgsbrons ena fäste.

Efter ett tips var männen först misstänkta för att planera ett terrordåd mot biennalens invigningsfest. Misstankarna gick dock tidigt över till att gälla planer på att döda Vilks.

Hot i tidningar

Åklagare Agnetha Hilding Qvarnström inledde förhandlingen i Göteborgs tingsrätt med att beskriva hotbilden mot Lars Vilks. Det handlade om hot i olika islamistiska tidskrifter från flera ledare inom al-Qaida.

Flera av artiklarna beskriver Vilks som en hund som det är fritt fram att döda i islams namn. Att döda Vilks skulle vara ett sätt att skydda Muhammeds namn, enligt artikelförfattarna.

– Att det finns en allmän hotbild mot Lars Vilks är känt, men inget binder dessa tre killar till hot mot Vilks, sade Urban Gilborne, en av männens försvarare.

– Det måste bli ett frikännande i detta fall.

Dagarna före konstbiennalen sågs de tre männen vid några tillfällen vid området kring konsthallen Röda Sten. Enligt åklagaren var de där för att rekognosera inför biennalens invigning då de skulle gå till attack mot Lars Vilks.

– Vi var bara där för att titta på området. Jag tycker om att se utsikter, sade en av männen.

Besökte konsthallen

Samma dag som biennalen invigdes var en av männen i konsthallen och frågade flera gånger efter Vilks.

– Vi var där bara för att fika, sade en av männen.

I telefonsamtal mellan männen, som lästes upp av åklagaren, talar en av dem om att han har ett "mission" – ett uppdrag – och därför behöver en bil. Han sade också att han snart skulle tjäna 500 000 kronor.

– Det "mission" han talar om är mordet på Vilks. Det visar också att det fanns pengar att tjäna på att döda Lars Vilks, sade åklagaren.

Lars Vilks berättade om hoten mot honom via videolänk.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.