Annons
Nyheter

Mordkomplott mot Lars Vilks avslöjad

Konstnären Lars Vilks beredskap ökade på tisdagen sedan sju personer gripits i Irland misstänkta för att ha planerat att mörda honom.
– Jag darrar inte precis av rädsla, säger han till TT och visar upp den yxa han tänker försvara sig med.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2010
Vilks är beredd att försvara sig med en yxa.
Vilks är beredd att försvara sig med en yxa.Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Vid 10-tiden på tisdagen slog den irländska polisen Garda ihop med landets speciella antiterroristenhet till på orterna Waterford och Ballincollig nära Cork på södra delen av ön.

Fyra män och tre kvinnor greps. De är från 25-årsåldern upp till närmare 50 år.

Annons

Enligt det irländska public service-bolaget RTE kommer de ursprungligen från Marocko och Jemen. De ska ha flyktingstatus och vistas lagligt i Irland. De tros känna varandra och vissa kan vara släkt.

Provocerande hund

Lars Vilks hamnade 2007 i ett internationellt uppmärksammat blåsväder efter sin teckning Muhammed som rondellhund som flera tidningar publicerade. Det ledde till mordhot från al-Qaida 2007 som satte ett pris om 150 000 dollar på hans huvud. Även Nerikes Allehandas chefredaktör hotades till livet. Båda fick beskydd av svenska myndigheter.

De sju gripna i Irlands tros, enligt brittiska medieuppgifter, inte vara medlemmar i någon terroristgrupp. De fördes till fyra olika polisstationer för inledande förhör.

Enligt irländsk lag kan de sitta anhållna i en vecka, med möjlighet till förlängning. Polisen ska nu gå igenom beslagen av dokument, datorer och mobiltelefoner. Varken vapen eller sprängmedel påträffades vid husrannsakningarna.

Bor ensligt

Lars Vilks tar emot TT i sitt ensligt belägna hus i nordvästra Skåne. Han plockar fram en yxa som han ska skrämma våldsverkare med och berättar att det finns ytterligare skyddsanordningar i byggnaden.

– Jag darrar inte precis av rädsla. Jag har förberett mig på olika vis och jag har en yxa här om någon skulle ta sig in genom fönstret.

I januari anmälde han hot per telefon från Somalia. Säkerhetspolisen (Säpo) ska då ha informerat honom om en skärpt hotbild.

– Men jag trodde inte att det låg så mycket i det, säger han nu.

Annons

Säpo kände till ärendet och visste att gripandet i Irland var på gång, uppger pressekreterare Mattias Lindholm för TT:

– Gärningsmännen har ingen koppling till Sverige.

Först på kvällen tog Säpo kontakt med Lars Vilks och informerade om händelserna i Irland.

Planen förvånar

Under utredningen har den irländska polisen samarbetat nära med USA och en rad andra europeiska länder, sade en talesperson för Garda.

Varken statsminister Fredrik Reinfeldt eller utrikesminister Carl Bildt hade på förhand någon information om gripandena. Justitieminister Beatrice Ask avstod på tisdagen från att kommentera affären.

Magnus Ranstorp, terrorismexpert vid Försvarshögskolan, är lite förvånad över den påstådda mordplanen. Enligt honom är det sällan Lars Vilks namn nämns på utländska sajter där islamistisk extremism diskuteras.

Konflikten runt Lars Vilks

Konstnären Lars Vilks mordhotades i september 2007 för sin teckning av profeten Muhammed i form av en rondellhund, sedan den publicerats i Nerikes Allehanda och flera andra svenska tidningar. Teckningen fick snabbt stor spridning och väckte stor vrede i delar av den muslimska världen.

Abu Omar al-Baghdadi, ledare för terrornätverket al-Qaida i Irak, utfäste en belöning på 100 000 dollar till den som mördade Lars Vilks, och 50 000 kronor till den som dödade Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson.

Flera länder protesterade officiellt hos den svenska regeringen, bland dem Egypten, Pakistan och Iran liksom samarbetsorganet Islamska konferensen (OIC). I flera muslimska länder arrangerades stora demonstrationer i protest mot Vilks teckning. Han fick ta emot hundratals hot från hela världen och ett hundratal svenska företag verksamma i utomlands fick också ta emot hot.

För att försöka gjuta olja på protestvågorna tog statsminister Fredrik Reinfeldt initiativ till möten med svenska muslimska organisationer och med ett 20-tal ambassadörer från muslimska länder.

I februari 2008 beslagtog polisen en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en terrorutpekad man. I november i fjol stoppades en retrospektiv utställning av Vilks verk vid Kalmar konstmuseum. Strax efter nyår i år utsattes Vilks för ett nytt hot, denna gång via telefon från Somalia.

Rondelhundsteckningen gjordes två år efter det att den danska dagstidningen Jyllands-Postens publicerade tolv teckningar föreställande profeten Muhammed, vilket då väckte enorm vrede i delar av den muslimska världen.

(TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons