Annons
Nyheter

Mördade civila i Irak ‒ benådas av Trump

Anställda på säkerhetsföretaget Blackwater sköt ihjäl minst 14 irakiska civila. Nu benådas de av USA:s avgående president Donald Trump. I Irak väcker beskedet ilska.
USA • Publicerad 23 december 2020
Nicholas Slatten dömdes till livstids fängelse för mord på irakiska civila. Nu benådas han av Donald Trump. Arkivbild.
Nicholas Slatten dömdes till livstids fängelse för mord på irakiska civila. Nu benådas han av Donald Trump. Arkivbild.Foto: Cliff Owen/AP/TT

Den 16 september 2007 öppnade anställda från det privata amerikanska säkerhetsföretaget Blackwater eld mot obeväpnade civila i den irakiska huvudstaden Bagdad. Minst 14 miste livet. Ytterligare ett tjugotal skadades.

Massakern på Nisurtorget blev en internationell skandal och spädde på vreden mot USA:s närvaro i landet. Tre av de inblandade Blackwateranställda dömdes sedermera till trettioåriga fängelsestraff för dråp. Den fjärde, Nicholas Slatten, dömdes till livstids fängelse för mord.

Annons

Nu får samtliga sina straff upphävda. Vita huset skriver i ett uttalande att männen, som tidigare har varit en del av USA:s militär, "har tjänat landet under lång tid".

"Förolämpar offrens minne"

Den amerikanska medborgarrättsorganisationen ACLU kallar beskedet "en ny bottennivå" för den avgående presidenten.

– President Trump förolämpar minnet av de irakiska offren och besudlar sitt ämbete ytterligare med det här beslutet, säger Hina Shamsi, som leder ACLU:s program för inrikes säkerhet, till nyhetsbyrån AFP.

Det finns flera kopplingar mellan Trumpregeringen och Blackwater, som sedan massakern bytt namn till Academi. Säkerhetsföretagets grundare Eric Prince donerade miljontals kronor till Trumps valkampanj 2016 och fungerar enligt Washington Post som en "informell rådgivare" till presidenten.

Hans syster Betsy DeVos är dessutom Trumps utbildningsminister sedan 2017.

Ilska i Irak

I Irak var reaktionerna på benådningarna starka.

– De beviljar immunitet till sina soldater även när de hävdar att de värnar om mänskliga rättigheter, säger Ali Bayati vid Iraks kommission för mänskliga rättigheter till AFP.

Fares Saadi, den polis som ledde undersökningen om skottlossningen mot obeväpnade civila i Bagdad 2007, säger att han gett upp hoppet om rättvisa för länge sedan.

– Det var slumpmässig eldgivning i 360 grader. Jag plockade upp människor, körde dem till sjukhuset och tog deras vittnesmål, säger han.

Benådar allierade

Trump benådar också två personer som har dömts för brott i samband med Rysslandsutredningen, som undersökte en eventuell koppling mellan Trumps presidentvalskampanj och Ryssland.

Annons

På listan över benådningar finns även tre före detta republikanska kongressledamöter.

Det är inte ovanligt att amerikanska presidenter utnyttjar sin sista tid vid makten till att benåda personer. I november benådade Trump sin tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som i samband med Rysslandsutredningen erkände att han hade ljugit för FBI. I juli upphävde presidenten också fängelsestraffet för sin tidigare rådgivare Roger Stone.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons