Annons
Nyheter

Monsterorkanen Irma skapar förödelse på Kuba

Orkanen Irma har ryckt upp träd med rötterna, slitit bort tak och gjort delar av Kuba strömlöst, men än så länge har inga dödsfall rapporterats i landet.
USA • Publicerad 9 september 2017

Öarna utanför provinsen Camagüey i centrala Kuba var de första att drabbas av orkanen, när den drog in natten till lördagen lokal tid med vindhastigheter på över 70 meter per sekund. Kubas vädertjänst Insmet rapporterar om upp till sju meter höga vågor längs nordkusten, enligt nyhetsbyrån AFP.

Guvernören i provinsen Isabel Gonzalez talar i statlig tv om "omfattande förödelse" utan att gå in på detaljer. Stora delar av centrala och östra Kuba är strömlösa, enligt tv-rapporterna. Det finns inga uppgifter om bekräftade dödsfall, enligt AFP.

Annons

Tiotusentals turister har evakuerats från nordkusten och totalt har över en miljon människor satt sig i säkerhet inför orkanens ankomst, antingen i statliga katastrofcenter eller hos grannar eller släktingar.

Under dagen har ovädret försvagats något och nedgraderades av USA:s orkancenter NHC först till kategori 4 och senare till kategori 3. NHC varskor samtidigt om att Irma förväntas stärkas igen när orkanen sveper över öppet vatten på vägen mot Florida.

Först på söndagsmorgonen lokal tid väntas Irma dra in över Florida, men orkanens ytterkanter har nått södra delarna av den amerikanska delstaten. Enligt Floridas guvernör Rick Scott har 25000 hushåll redan blivit av med sin elektricitet.

Myndigheterna har utökat sin evakueringsorder, sedan prognoser pekar på att orkanen tar en västligare bana än tidigare beräknat. Ytterligare 700000 uppmanas sätta sig i säkerhet. Därmed är det 6.3 miljoner människor som omfattas, mer än en fjärdedel av befolkningen.

De som omfattas av evakueringsordern är människor som bor i den södra halvan av delstaten, samt de som bor i inlandet i undermåliga bostäder, uppger Andrew Sussman, chef för Floridas orkanmyndighet, enligt Reuters.

Guvernör Rick Scott uppmanar boende i evakueringszoner att omedelbart lämna sina hem.

– Ni måste ge er av, inte i kväll, inte om en timme utan just nu, Om du har uppmanats att lämna ditt hem så måste du åka nu, säger han vid en presskonferens, där han kallar Irma för "den mest katastrofala storm som har drabbat delstaten".

– Ovädret är snabbare än vad ni är, varnar guvernören och säger att stormvågor på mellan två och fyra meter kommer att slå in över delar av Florida.

– Dessa kommer att översvämma era hus.

Även delstaten Georgias kust är under orkanvarning och runt 540000 personer har beordrats att lämna sina hem, enligt AP. I delstaten South Carolina omfattas åtta öar längs kusten av evakueringsorder, bland annat ön Hilton Head med 40000 invånare.

Annons

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit förbi mindre öar i Karibien, såsom Saint-Martin, Barbuda och Anguilla. Det rapporteras om totalt minst 20 döda. Ännu ett kraftigt oväder, kategori 4-orkanen José rör sig mot samma band av öar och det försämrade väderläget försvårar hjälparbetet efter Irmas framfart, rapporterar nyhetsbyråer.

På Barbuda, en av de två öar som utgör önationen Antigua och Barbuda, är förstörelsen efter Irma så omfattande att myndigheterna har beordrat hela befolkningen på 1800 invånare att lämna ön inför Josés ankomst, rapporterar AFP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons