Annons
Nyheter

Molly och Ludde toppar namnlistan

Kort, tydligt och enkelt – så ska namnet vara för att hunden lätt ska förstå när den blir tilltalad av matte eller husse.
Nyheter • Publicerad 1 april 2010
Cavalier king charles spanieln Molly med husse Ulf Welstadius.
Cavalier king charles spanieln Molly med husse Ulf Welstadius.Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Och att svenska hundägare har förstått det framgår av listan över de populäraste hundnamnen.

Listan, som sammanställts av Agria djurförsäkringar, toppas av Ludde för hanhundar och Molly för tikar.

Annons

– Med ett kort, rappt namn går det lättare att ge hunden ett tydligt kommando, till exempel när den ska kallas in, säger Ulf Welstadius, hundägare i Värmdö utanför Stockholm.

Hans femåriga cavalier king charles spaniel heter Molly.

– Hon är en liten pigg rackare. Min arbetskamrats hund hette Molly, och jag tycket det passade också på min tik. En hund som är liten och söt och glad får gärna heta Molly, säger Ulf Welstadius.

Han har också en hanhund av samma ras.

– Den heter Charles Ingvar, men vi kallar honom Challe. När han var valp satt han gärna i soffan och tänkte. Han såg ut som en Charles Ingvar, säger Ulf Welstadius.

Hundar är individer, och det gäller att hitta namn som passar in på deras personlighet, tycker han.

Noterbart är att tio i topplistan för tikar bara innehåller namn som också används på människor. När det gäller hanhundar kommer namnen även från sagornas, seriernas och hjältarnas värld.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons