Nyheter

Möjligt jäv i Saabkonkursen

Samtidigt som novemberlönen på fredagen gled in på de Saab-anställdas konton uppstod en fråga om jäv kring en av konkursförvaltarna, Anne-Marie Pouteaux. Hennes advokatbyrå företrädde EIB när de gav lån till Saab.
Nyheter • Publicerad 23 december 2011

Det var inte givet vilka som skulle få prestigeuppdraget att handha Saabs konkurs. Rätten fastnade till slut för två olika advokatbyråer. Då visste de inte att den ena, Wistrands Advokatbyrå, företrätt Europeiska Investeringsbanken (EIB) när de beviljade Saab deras miljardlån. Den uppgiften kom byrån med först efter att de utsetts till konkursförvaltare.

Nu har frågan om jäv landat hos Kronofogden.

– Jag tycker inte att det föranleder någon åtgärd som det ser ut nu, men vi håller på att titta på det, säger Jon Håkan Jannerling vid Kronofogden i Göteborg, på fredagsförmiddagen.

Han hade vid det laget fått en skriftlig kommentar från konkursförvaltaren.

I den medger hon att det föreligger ett så kallat närståendeförhållande, men samtidigt anser hon att det inte har någon betydelse i praktiken, eftersom svenska staten gått i borgen för EIB-lånet.

Medan konkursförvaltarna jobbar på med konkursen, kan de Saab-anställda pusta ut en stund. Pengar har kommit och konkursbeskedet har gett de flesta ledigt i en vecka.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.