Nyheter

Möjliga avhopp i Saab-affären

Förändringar i ledningen för Koenigsegg hotar inte företagets plan att köpa Saab av General Motors, enligt näringsdepartementet.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2009

Men snart är rekonstruktionstiden för Saab slut och den nya ägarbilden måste klarna.

Enligt Göteborgs-Posten är det uppmärksamheten kring affären som ska ha fått någon eller några att vilja backa.

Statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet bekräftar för TT att förändringar i ledningen för Koenigsegg är på gång.

TT: Är det fara för att affären inte blir av?

– Nej, jag skulle nog inte dra den slutsatsen. Det pågår ett intensivt arbete. Jag har ingen indikation på att eventuella förändringar i ägargruppen skulle påverka affären, säger Jöran Hägglund till TT.

TT: Kan du säga vilken typ av förändring det rör sig om i Koenigsegg?

– Nej, jag kan inte göra det i dag, utan vi håller ju själva på att försöka skaffa oss en uppdaterad bild och ytterligare information.

Till nättidningen E 24 säger han dock att någon person ”vill hoppa av”.

Enligt uppgifter till Dagens Industri ska det vara Mark Bishop, styrelseledamot och delägare i Koenigsegg Group, som överväger att hoppa av affären. Tidningen har inte lyckats komma i kontakt med den skygge Bishop och Jöran Hägglund har inte velat bekräfta uppgifterna.

Sportbilstillverkaren Koenigsegg Group kommenterar inte uppgifterna om eventuella avhopp.

– Vi vill gärna konfirmera att förhandlingarna fortsätter enligt plan och där har det inte skett några förändringar. Vidare information kommer när man har nått ett avslut, säger Halldora von Koenigsegg på Koenigsegg Automotive, som är delägare i Koenigsegg Group, till TT.

Liknande tongångar hörs från Saab:

– Det här är rena spekulationer och arbetet med försäljningen pågår, mer kommentarer har vi inte, säger Gunilla Gustavs vid bolagets informationsavdelning till TT.

Som ansvarig för regeringen deltar Jöran Hägglund inte direkt i förhandlingarna mellan GM och Koenigsegg. Men han och regeringen underrättas löpande om turerna.

Saab har ansökt om lån hos Europeiska investeringsbanken (EIB). För att de ska beviljas krävs att regeringen välsignar Saabs affärsplan med statliga lånegarantier. EIB:s styrelse kan godkänna Saabs ansökan tidigast i september. Och bolagets framtida ägarskap är en knäckfråga:

– Från statens sida vill vi ju från början veta att det finns en långsiktig trovärdighet i ägarskapet, säger Jöran Hägglund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.