Annons
Nyheter

Moderaterna går starkt framåt i ny mätning

Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren med 3,8 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning.
Moderaterna går samtidigt kraftigt uppåt.
Politik • Publicerad 5 december 2017
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om det vore val i dag skulle Miljöpartiet inte komma in i riksdagen, visar SCB:s mätning i november. Nedgången jämfört med senaste mätningen i maj, då MP fick 4,5 procent, är statistiskt säker. I valet 2014 fick partiet 6,9 procent.

Inför mätningen var en av frågorna om den nye moderatledaren Ulf Kristersson lyckats vända opinionsvinden på allvar. Siffrorna visar nu på en kraftig uppgång för partiet. Moderaterna ökar sedan förra mätningen med 4,1 procentenheter och får 22,2 procent.

Annons

Moderaterna tar väljare främst från SD (1,4 procent) och gruppen "vet ej" (1,4 procent), men även från C (0,5 procent) och Liberalerna (0,4 procent). Med sina 22,2 procent är partiet på väg tillbaka till sitt valresultat på 23,3 procent.

Samtidigt som M ökar kraftigt backar Centerpartiet med 1,8 procentenheter och landar på 9,5 procent. Liberalerna hamnar med nöd och näppe över riksdagsspärren med 4,2 procent, en minskning med 0,8 procentenheter.

Kristdemokraterna ligger kvar under spärren med 3,1 procent.

Tillsammans skulle Allianspartierna få 39,2 procent, medan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans får 36,4 procent av rösterna. Räknar man även in Vänsterpartiets 7,0 procent får det rödgröna blocket 43,4 procent av rösterna.

Socialdemokraterna ökar till 32,6 procent, en ökning med 1,5 procentenheter, och ligger nu över sitt valresultat.

Sverigedemokraterna backar med 3,6 procentenheter och får 14,2 procent. Partiets uppgång i väljarkåren har nu definitivt vänt nedåt. I majmätningen var partiet näst störst med 18,4 procent. Nu får man nöja sig med tredjeplatsen. Partiet ligger dock fortfarande över sitt valresultat på 12,9 procent.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons