Mjukstart på vägarna – topp väntas i midsommar
I och med att reserestriktionerna för inrikes resor hävts, och den tidigare tvåtimmarsregeln inte längre gäller, kan biltrafiken väntas öka. Men några sådana tecken syntes i alla fall inte på lördagsförmiddagen, och det var heller inte väntat, enligt Trafikverket.
– Absolut inte. Under de senaste veckorna har vi sett att trafikflödet måndag–fredag kommit mycket närmare ett normalläge. Minskningen i storstadsområdena har legat på endast 5–8 procent. Helgerna, alltså fritidsresandet, har legat cirka 15 procent lägre än normalt och gör det troligtvis även nu, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.
Detta kan jämföras med påskhelgen då resandet låg 61 procent lägre än normalt. Den stora ökningen har alltså redan skett.
– Vi har inte trott att det ska ske en större förändring vad gäller vägtrafiken denna helg. Vi har tolkat det som att folk främst börjat resa till sina sommarstugor i närområdet. Däremot ska det bli spännande att se hur det blir till midsommar, säger Bengt Olsson
Han tar Siljansområdet som exempel, som av tradition brukar dra många besökare till midsommar.
– Fortfarande gäller ju gränsen på max 50 personer samlade på ett ställe, så det blir intressant att se hur det påverkar. Men vi kommer att ställa in en del järnvägs- och vägarbeten inför och under midsommar så att folk kan komma fram utan större störningar, säger Bengt Olsson.
Fakta: Detta gäller
Från och med lördag 13 juni är det fritt för alla symptomfria personer att resa inom hela landet.
Resorna ska göras så smittsäkert som möjligt. Den som behöver resa kollektivt uppmanas att välja transporter där sittplats kan bokas.
Dessförinnan gällde rekommendationen att resor som motsvarar max två timmar med bil från hemorten får göras.
För allmänna färdmedel gäller att trafiken kan köras i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel, begränsa antalet passagerare och informera sina passagerare om hur de kan minska risken för smittspridning.
Källa: Regeringen, Folkhälsomyndigheten