Nyheter

Misstänkta för dubbelmordet i Långared gripna i Polen

De två personer som varit häktade i sin frånvaro och internationellt efterlysta misstänkta för dubbelmordet utanför Alingsås greps under onsdagskvällen eller natten till torsdagen av polsk polis i Polen, meddelar polisen i Göteborg.
Nyheter • Publicerad 17 november 2011
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Mordet på ett äldre lantbrukarpar i Långared norr om Alingsås skedde den 19 oktober.

Lantbrukarparet skulle samma dag ha medverkat vid ett sångframträdande på ett äldreboende, men hörde aldrig av sig. En grupp vänner och grannar som tog sig till gården larmade polisen.

Mannen låg död i ladugården och kvinnan i huset.

Enligt åklagaren dödades mannen genom upprepade slag med ett hårt föremål mot huvudet, medan kvinnan dog genom kvävning och tryck mot halsen.

Ett kassaskåp ska också ha stulits från parets bostad.

I ett tidigt skede greps två andra män misstänkta för mordet, men de är helt avförda från utredningen.

Männen är häktade i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkta för morden på lantbrukarparet, 69 och 71 år gamla. En så kallad europeisk arresteringsorder har utfärdats på dem.

Nu väntar ett utlämningsförfarande av de båda misstänkta i Polen. Hur lång tid det kan ta är ovisst, men sannolikt utlämnas de två, tror en av männens svenska försvarare.

– Nu lär det bli förhandling där de befinner sig och då prövas arresteringsordern. Den är grundad på det svenska häktningsbeslutet och är ju väldigt stark. Det innebär i sin tur att de sannolikt blir utlämnade till Sverige, säger advokat Johan Lövrup, en av männens försvarare, till TT.

TT: Vad menar du med att den är stark?

– Hela systemet med arresteringsorder bygger på resonemanget att den ska vara giltig och ha stark verkan. Det ska inte bli en massa tjat om den gäller eller inte. Därför har den en styrka i sig.

Arresteringsordern är grunden för utlämningssystemet.

– Men hur lång tid det tar har jag ingen aning om. Det kan beror på olika saker på platsen. De kommer säkert att få försvarare där och vad jag förstår kan ett utlämningsbeslut överklagas.

Advokat Johan Lövrup har ännu inte haft någon kontakt med sin klient. Han tar vid när väl den misstänkte är på svensk mark.

– Men om det blir någon form av förhör får man fundera på om man som försvarare ska vara närvarande på plats. Men utgångspunkten är annars att jag tar över när min klient kommer till Sverige.

Men det är rimligt att tänka att det i Polen handlar om utlämningsförfarandet och när de sedan är i Sverige börjar utredningen med förhör om själva dubbelmordet, menar Lövrup.

– Men det är åklagaren som får bestämma hur man vill driva detta.

TT: Vid häktningsförhandlingarna förklarade sig din klient oskyldig genom dig, trots att du inte träffat honom. Förklara?

– Ja. Det är en naturlig utgångspunkt när man är utsedd på detta sätt och inte har haft kontakt, då får man har den inställningen. Man får förutsätta att klienten nekar, säger Johan Lövrup.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.