Annons
Nyheter

Utpekad Pelosiangripare: På självmordsuppdrag

Den man som misstänks ha attackerat USA:s representanthus talman Nancy Pelosis make i parets hem har häktats av en domstol i San Francisco, utan möjlighet att släppas mot borgen.
USA • Publicerad 2 november 2022
Poliser utanför paret Pelosis hem i San Francisco i fredags.
Poliser utanför paret Pelosis hem i San Francisco i fredags.Foto: Eric Risberg/AP/TT
Distriktsåklagaren Brooke Jenkins vid en pressträff.
Distriktsåklagaren Brooke Jenkins vid en pressträff.Foto: Noah Berger/AP/TT

Det var första gången som mannen framträdde sedan han greps tidigt på fredagen i talmannens bostad. Via advokat förklarade han sig icke skyldig till anklagelserna.

Distriktsåklagaren Brooke Jenkins tycker däremot annorlunda, och skriver i handlingar som lämnats in till domstolen att den misstänktes avsikter inte kunde ha varit tydligare.

Vaknade i blodpöl

Annons

82-årige Paul Pelosi slogs medvetslös med en hammare vid attacken och vaknade upp i en blodpöl, enligt domstolshandlingarna.

"Han tvingade sig in i Pelosis hem med avsikt att ta andra personen i successionsordningen till USA:s presidentpost gisslan och allvarligt skada henne. Hindrad endast av talman Pelosis frånvaro fortsatte den misstänkte sin jakt utan att stanna upp, vilket kulminerade i den nästan dödliga attacken på herr Pelosi", skriver Jenkins i häktningsframställan.

Efter vicepresidenten Kamala Harris är talmannen Nancy Pelosi näst i tur att ta över presidentposten om något skulle hända de andra två. Attacken i fredags har skickat chockvågor genom det politiska landskapet bara dagar före mellanårsvalet. Nancy Pelosi befann sig i huvudstaden vid tillfället.

"Sedan den fruktansvärda attacken på Paul tidigt på fredagen har vi överösts med tusentals meddelanden som förmedlar oro, böner och varma önskningar. Vi är mycket tacksamma", skriver hon i ett uttalande och lägger till att hennes make får utmärkt vård och gör "stadiga framsteg i vad som kommer att bli en lång återhämtningsprocess".

"Var på självmordsuppdrag"

Enligt domstolshandlingarna ska den misstänkte ha sagt till blåljuspersonal som ryckte ut till bostaden att "Jag ville inte riktigt skada honom, men ni förstår att jag var på ett självmordsuppdrag. Jag tänkte inte stå här och inte göra någonting, även om det kostar mig livet".

Mannen, som sägs ha en dragning åt konspirationsteorier, ska ha haft flera måltavlor, däribland andra politiker och en professor.

Han var mestadels tyst i rätten, där han ska infinna sig igen på fredag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons