Annons
Nyheter

Misstänkt paket hittat i Bryssel under Obamabesök

Ett misstänkt paket har hittats på en buss i Bryssel, uppger den belgiska polisen enligt Reuters.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2014

Bombexperter har tillkallats för att undersöka fyndet.

Det okända föremålet på en buss i Bryssel har tagits om hand av polisen, men visade sig inte utgöra någon fara, rapporterar tidningen Le Soir i sin direktrapportering av Obamas besök.

Annons

USA:s president har under tiden landat med helikopter i Flandern.

Obama kom till Belgien sent i går kväll och inleder dagens program med att besöka en krigskyrkogård i Waregem i västra Belgien, där amerikanska stupade i första världskriget ligger begravda. Med till Waregem följer även Belgiens kung Philippe och premiärminister Elio Di Rupo.

Vid 12-tiden kommer sedan Obama till centrala Bryssel för möten med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och rådets permanente ordförande Herman Van Rompuy.

Efter en presskonferens i ministerrådets lokaler klockan 14 håller Obama även ett möte med Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen och ett tal på muséet Centre des Beaux-arts innan han sätter sig på planet för att flyga vidare till Italien.

Parallellt med EU-mötet hålls för övrigt en demonstration mot både EU och USA framför EU-parlamentet i centrala Bryssel.

Krimkrisen har i ett huj förändrat relationen mellan EU och USA till att mer handla om säkerhet än ekonomi och handel.

Ändå kan en av de första konkreta följderna bli just ekonomisk, i form av ett påskyndande av det frihandelsavtal som Bryssel och Washington just nu förhandlar om.

Framför allt energidelen har plötsligt blivit betydligt mer intressant för Europa.

– Det finns ett förslag om att plocka ut energidelarna ur förhandlingarna och diskutera dem separat för att snabba upp dem. Inte minst från europeisk sida har medvetenheten ökat om hur strategiskt viktig energiförsörjningen är, konstaterar Jan Techau på tankesmedjan Carnegie Europe inför dagens möte mellan EU-ledningen och USA:s president Barack Obama i Bryssel.

Obama ska under dagen i Bryssel träffa EU-ledarna José Manuel Barroso och Herman Van Rompuy men också militäralliansen Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen. Just Natos roll har plötsligt blivit "het" igen.

Annons

– Den transatlantiska relationen är i grunden en säkerhetsfråga: européerna kan inte leva utan USA:s skyddsparaply och avskräckningsförmåga . . . Än så länge har inte Nato reagerat särskilt skarpt (i Krim-konflikten) men det är tydligt att marknadsvärdet har stigit igen, mest på grund av att amerikanerna har förstått att som verktyg är Nato fortfarande nödvändigt för att stabilisera Europa, säger Jan Techau i en telefonkonferens.

– Det sätt som vi blivit brända på av Ukraina-krisen kommer att kännas av länge och det är något som Nato kommer att gynnas av.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons