Nyheter

Misstänkt för guldrån släpptes

En person som suttit anhållen misstänkt för skyddande av brottsling i samband med guldrånet i Södertälje släpptes i dag.
Men misstanken kvarstår enligt polisen.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2013
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Totalt är fyra personer nu anhållna, misstänka för grovt rån eller medhjälp till grovt rån. Senast vid lunchtid i morgon beslutar åklagare om personerna ska begäras häktade.

Under tiden fortsätter polisen arbetet och utredningsläget uppges vara bra. Polisen utesluter inte fler gripanden.

– Vi har beredskap för att gripa och spana om det dyker upp några intressanta personer, säger informationsansvarige Lars Byström.

Det har spekulerats om varför polisen kunde vara på plats så fort efter rånet, som skedde vid lunchtid på fredagen. Enligt Byström fanns inga tips om att rånet skulle ske, inte heller bedrevs någon spaning mot de misstänkta.

– Det var tillfälligheter som gjorde att vi var så snabbt på plats.

I samband med att rånarna lämnade köpcentrumet Telgehuset med bytet utbröt skottlossning utanför ingången. Dramatiska mobilfilmer som tagits av vittnen visar hur civilklädda poliser tar skydd.

Flera skott avlossades på öppen gata, men huruvida rånarna använde sina vapen är ännu okänt.

En av de misstänkta rånarna sköts i huvudet av polis och hamnade på gatan när hans kumpaner flydde i bil från platsen. Sedan dess får han intensivvård och hans tillstånd beskrivs som "väldigt kritiskt".

Att den skottskadade mannen blev kvar på platsen gjorde att polis snabbt kunde identifiera honom. När hans identitet väl var känd visste polisen i vilken krets av personer ytterligare misstänkta skulle sökas. Man kunde sedan slå till mot olika bostäder under fredagskvällen där de nu anhållna personerna greps.

Då får polisen skjuta

Att skjuta mot någon är polisens mest extrema maktmedel och ska bara användas i undantagsfall.

Laga befogenhet enligt skjutkungörelsen: Ger poliser rätt att, om det är nödvändigt, skjuta för att gripa en misstänkt för allvarliga brott eller omhänderta någon som uppenbarligen är farlig för andra. Den polis som bedömt situationen fel kan dömas – i extremfallet för vållande till annans död.

Nödvärn enligt brottsbalken: Ger både polis och allmänhet rätt att bruka våld för att freda eget eller andras liv. Våldet ska stå i proportion till det hot man är utsatt för.

Skott mot person ska, om möjligt, föregås av varningsrop och varningsskott.

Källa: Polisen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.