Annons
Nyheter

Misstanken: Flickan inlåst, slagen och förgiftad

Fallet med en sjuårig flicka i Skåne som misstänks ha förgiftats med ättika väcker starka känslor.
Barnet är omhändertaget – men kommer att få men för livet.
– Det är mycket svårt, säger åklagare och förundersökningsledare Ingegerd Jigin om det uppmärksammade fallet.
Brott • Publicerad 4 april 2023
Det är till akutmottagningen i Lund den sjuåriga flickan kommer med allvarliga skador natten till julafton förra året. Arkivbild.
Det är till akutmottagningen i Lund den sjuåriga flickan kommer med allvarliga skador natten till julafton förra året. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Det är natten till julafton när en svårt skadad liten flicka dyker upp på akuten i Lund. Hon hade fått i sig frätande ättika hemma hos familjen.

Flera skador upptäcks på hennes kropp. Hon är undernärd, har hjärt- och leversvikt och är i allmänt mycket dåligt skick.

Annons

Men hon lever.

Flera skador

Misstankarna riktas mot föräldrarna, som har häktats misstänkta för synnerligen grov misshandel, misshandel samt olaga frihetsberövande.

– Det är på sannolika skäl, uppger Ingegerd Jigin för TT och tillägger att utredningen som pågår för fullt är komplex.

– Misstanken består ju i att föräldrarna har tillfört förmodligen ättika. Och vi misstänker också att hon varit inlåst i hemmet.

– De är också misstänkta för att ha slagit henne för hon har gamla skador.

Flickans hälsostatus vill åklagaren inte kommentera, mer än att hon uppges vara "talbar".

– Vi pratar med henne successivt.

"Flickan mår i nuläget under omständigheterna bra", skriver flickans biträde i ett mejl till TT.

"Inte undersökt på det viset"

I februari och mars har misstankarna mot föräldrarna – som nekar till brott – stärkts och vuxit, uppger lokala medier. Enligt mannens försvarsadvokat Anders Elvingsson finns en alternativ förklaring till flickans skador.

– Ja, det finns det men jag kan inte gå in på det, säger han till TT.

Annons

– Jag vill inte gå in på vad min klient säger utöver det. Jag tycker det är för tidigt i det här läget med att gå ut med hans inställning. Men han förnekar.

Det förekommer även uppgifter om att modern skulle lida av en allvarlig psykisk störning, enligt Sydsvenskan/HD, som hänvisar till handlingar från förvaltningsrätten.

– Jag kan bara dementera att det finns någon psykisk störning, säger kvinnans försvarsadvokat Ebba Gerleman till TT.

Uppgiften om en störning kan åklagare Ingegerd Jigin inte heller gå i god för.

– Jag vet ej var man fått de uppgifterna ifrån. Hon är inte undersökt på det viset, säger hon och fortsätter:

– När jag har träffat mamman, så ger hon inget intryck av att sakna någon verklighetsförankring.

Barnen omhändertas

Parallellt med förundersökningen pågår ett socialtjänstärende. Familjen, som bor i en skånsk kommun, har sex barn och samtliga är nu omhändertagna.

I förvaltningsrättens tidigare dom rörande omhändertagande framträder bilden av utsatthet tydligt. Modern erkänner missbruk, och det förekommer brister i omsorgen av de sex barnen – även om det saknas uppgifter om att något annat barn i familjen, utöver sjuåringen – har utsatts för misshandel.

Enligt förvaltningsrätten påstår föräldrarna vidare att den sjuåriga flickan lider av en hjärnskada och självskadebeteende samt att hon "av misstag på natten fått i sig ättikssprit, som ställts på torktumlaren för att ta bort dålig lukt."

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en missvisande formulering var uppgifterna om mammans psykiska tillstånd kom ifrån.

Fakta: Det här rör saken

Natten till julafton tas flickan, som är sju år, in för vård akut på sjukhuset i Lund.

Flickan beskrevs som döende, hade hjärt- och leversvikt och var i allmänt mycket dåligt skick.

Misstanken är bland annat att flickan fått i sig frätande ättika hemma hos familjen, som bor i en skånsk kommun och som har flera barn.

Det finns även en misstanke om att flickan blivit slagen och instängd i perioder.

Alla barn i familjen har nu omhändertagits efter en dom i förvaltningsrätten.

Föräldrarna sitter häktade och misstänks på sannolika skäl för synnerligen grov misshandel 23-24 december 2022, misshandel april 2020 till juni 2022 samt olaga frihetsberövande till och från under december 2022.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons