Nyheter

Minus för många banksparare

Vi svenskar spolar ner åtskilliga tusenlappar i toaletten varje år. Genom att sparpengarna finns på konton med låga – eller inga – räntor minskar deras värde. Flytta pengarna, uppmanar privatekonom.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2013
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nu börjar årsbeskeden dimpa ner i brevlådan, från bland annat banker. Då blir det tydligt om sparpengarna ökat eller minskat i värde det gångna året. Allt under en dryg procents ökning av kapitalet när räntan läggs på innebär en minskning, eftersom det är den nivå inflationen ligger på just nu.

För att överstiga inflationen måste räntan vara högre, eftersom det dras 30 procent skatt på avkastningen.

Vi svenskar har cirka 1 220 miljarder kronor på vanliga bankkonton, i genomsnitt 128 000 kronor per svensk. Merparten finns på konton utan särskilda villkor, som bindningstid. Det är konton som i stor utsträckning har noll eller väldig låg ränta.

– Det går att få mycket bättre ränta. Jag tror att många tycker att det känns jobbigt och krångligt att flytta pengarna. Men det är det inte, säger Bodil Hallin, privatekonom på Ikanobanken.

Hon rekommenderar att jämföra räntor på konsumenternas.se, som är oberoende.

– Buffertsparande och pengar som ska användas på kort sikt ska man ha tillgängliga i ett riskfritt sparande. Men man behöver inte vara rädd för att ha flera banker, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.