Nyheter

Minst 40 döda i syrisk attack

Självmordsbombare har dödat minst 40 människor i Syrien samtidigt som Arabförbundets observatörer påbörjat sitt uppdrag i landet. Regimen pekar ut al-Qaida som skyldiga, men händelsen betraktas med skepsis av dissidenter.
Nyheter • Publicerad 23 december 2011

Tidigt i går skakade två kraftiga explosioner huvudstaden Damaskus. När dammet hade lagt sig var över hundra människor skadade och dussintals döda, täckta av provisoriska svepningar, bars bort av räddningstjänst.

Måltavla för båda attackerna var regimens säkerhetstjänst och snart uppgav myndigheter att två självmordsbombare tillhörande terroristgruppen al-Qaida låg bakom attacken.

På eftermiddagen hade dödstalet stigit till 40 med 150 skadade.

Undersöker

Attackerna sammanföll med att Arabförbundets utsända delegation, motvilligt insläppt av regimen, påbörjade sitt observatörsuppdrag. Trots dåden ska Syrien hjälpa Arabförbundet att se vad som verkligen händer i landet, meddelade biträdande utrikesminister Faisal Meqdad.

– Detta är den gåva vi får från terrorister och al-Qaida, men vi ska göra allt för att möjliggöra Arabförbundets uppdrag, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Observatörernas närvaro stoppade dock inte regimens våld mot civila utanför Damaskus, enligt aktivisters uppgifter till TT. Säkerhetsstyrkor dödade i går minst 16 människor runtom i Syrien, enligt gruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC).

Skepsis

Att en djup krater och döda säkerhetsstyrkor blev det första Arabförbundets utsända fick se väcker misstänksamhet hos dissidenter som tror att händelsen kan användas som vapen mot dem. Regimen har sedan tidigare hävdat att upproret i Syrien förs av terrorister och "beväpnade gäng", snarare än medborgare med krav på politisk förändring.

– Det kan få Arabförbundets utredare att gå åt andra hållet och fokusera på al-Assad och hans sida, i stället för skyddet av civila, säger en aktivist i Damaskus, som av rädsla för repressalier ber att få vara anonym.

Förvåning

Regimkritikerna var även "förvånade" över att myndigheterna så snabbt kunde säga vem som låg bakom attackerna, säger källan som jämför med andra attentat där månader gått utan besked.

– Efter bara tre timmar vet nu syriska myndigheter vem som låg bakom det.

Dissidenter har vid flera tillfällen angripit regimstyrkor med våld. Fria syriska armén (FSA), en grupp avhoppade soldater som vänt vapnen mot regimen, angrep i mitten på november en regimbas, sedan dess har flera attacker följt. Den oppositionella gruppen Syriska nationella rådet har avrått FSA från "offensiva handlingar", men FSA har avfärdat invändningarna.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.