Annons

Zelenskyj fördömer ryska folkets tystnad

Dödssiffran fortsätter att stiga efter Rysslands attack mot ett flerbostadshus i Dnipro i lördags.
Ukrainas president fördömer det ryska folkets tystnad efter det han kallar rysk terror.
Ukraina • Publicerad 15 januari 2023
Räddningsarbetet har fortsatt under söndagen efter lördagens ryska attack mot ett flervåningshus i Dnipro.
Räddningsarbetet har fortsatt under söndagen efter lördagens ryska attack mot ett flervåningshus i Dnipro.Foto: Yevhenii Zavhorodnii/AP/TT

– Er fega tystnad, ert försök att "vänta ut" vad som händer kommer bara att sluta med att samma terrorister kommer efter dig en dag, säger Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga videotal.

Räddningsarbetet och sökandet efter överlevande har fortsatt under natten och under hela söndagen.

Annons

Många har dragits upp ur spillrorna från höghuset i den östliga ukrainska storstaden Dnipro, den fjärde största i landet, men många saknas fortfarande.

– Tiotals människor har räddats från spillrorna, inklusive sex barn. Vi kämpar för varje person. Räddningsinsatsen pågår så länge det finns ens den minsta chans att rädda liv, säger Zelenskyj.

På söndagskvällen har dödssiffran stigit till 30, inklusive en 15-årig flicka, enligt presidenten.

1 700 bodde i huset

Över 70 lägenheter ska ha förstörts och över 200 skadats. Enligt myndigheterna ska omkring 1 700 personer ha bott i flervåningshuset innan lördagens anfall.

Ivan Garnuk var i sin lägenhet när byggnaden träffades. Han känner sig lyckligt lottad som överlevde, men förstår inte vad ryssarna får ut av ett anfall mot ett bostadshus.

– Det finns inga militära anläggningar här. Det finns ingenting här. Det finns inget luftförsvar, inga militärbaser. Det drabbade endast civila, oskyldiga människor, säger han till nyhetsbyrån AP.

Många av stadens invånare hjälper till på platsen. En del har haft mat och varma kläder till dem som mist sitt hem.

– Det här är helt klart terrorism och det hela är inte mänskligt, säger en person som hjälpte till med att röja undan bråte.

Tiger om Dnipro

I lördags kväll sade Ukrainas president Zelenskyj att landets luftvärn sköt ned mer än 20 av 30 ryska projektiler men trots detta träffades ett antal städer, inklusive Kiev, Charkiv och Odessa.

Ryssland har på söndagen tagit på sig robotanfallen, men har inte nämnt attacken mot bostadshuset i Dnipro.

Ryssland har upprepade gånger förnekat att de riktar in sig på civila mål i anfallskriget mot Ukraina – ett krig som den ryske ledaren Vladimir Putin benämner "militär specialoperation".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons