Annons
Nyheter

Ministerbyte i Peru – igen

Perus president Pedro Castillo sparkar sin premiärminister – bara tre dagar efter det att denne utsetts. Detta då det framkommit att ministern anklagades för våld i hemmet 2016.
Peru • Publicerad 5 februari 2022
Perus president Pedro Castillo. Arkivbild.
Perus president Pedro Castillo. Arkivbild.Foto: Juan Karita/AP/TT

Castillo gav beskedet under ett kort tv-framträdande på fredagen att han beslutat att "återskapa" sin regering, utan att nämna premiärministern Hector Valer Pinto vid namn.

Castillo, en lärare från landsbygden, var något av en underdog i förra årets presidentval som han till mångas förvåning slutligen vann. Han kom till makten i juli men har sett sin popularitet dala sedan dess, även inom det egna partiet.

Annons

Oppositionen och till och med några av Castillos ministrar har varit upprörda över att Valer Pintos inkluderats i regeringen.

När presidenten utser en ny regering blir det hans fjärde sedan han kom till makten för ett halvår sedan.

Castillo utsåg i tisdags en ny premiärminister och ersatte hälften av regeringens 18 ledamöter, inklusive finans- och utrikesministrarna. De utnämningarna kom efter det att den tidigare inrikesministern liksom premiärministern avgått och anklagat Castillo för att inte agera tillräckligt mot korruption.

Alla tidigare peruanska presidenter under de senaste 36 åren har snärjts in i korruptionsanklagelser och flera av dem har hamnat i fängelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons