Annons
Nyheter

Minister vill återinföra civilplikten

Civilplikten ska återinföras "i någon form", det säger Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) till .
Politik • Publicerad 4 november 2022
Carl-Oskar Bohlin (M) är minister för civilt försvar.
Carl-Oskar Bohlin (M) är minister för civilt försvar.Foto: Claudio Bresciani / TT

– Det kommer nog att vara en nödvändighet i en eller annan form för att få det civila försvaret att leverera på den nivå som vi förväntar oss, säger han till radion.

En återinförd civilplikt skulle innebära att svenska medborgare kan få rycka in till samhällsviktiga verksamheter, som exempelvis sjukvård och räddningstjänst, vid höjd beredskap eller krig.

Annons

Civilplikten har varit vilande sedan 2010, och i våras gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut med att den dåvarande regeringen skyndsamt borde se över återinförandet för att hjälpa samhället att fungera även vid höjd beredskap vid kris och krig.

När eller hur en återaktivering av civilplikten kan komma att bli verklighet är ännu inte klart.

Utöver civilplikten vill Carl-Oskar Bohlin också se en ökning av antalet krigsplacerade, det vill säga antalet svenskar med skyldighet att tjänstgöra under höjd beredskap, rapporterar Ekot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons