Miljontals bluffsamtal stoppades
Hur samtalen stoppas kan i stora drag jämföras med spamfilter för mejl.
– Vi har olika indikationer med våra algoritmer som upptäcker om något frångår de normala mönstren i våra nät, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia.
Antalet stoppade bedrägeriförsök på sms var mellan 110 000 och 200 000 per månad sista kvartalet 2022.
Trots att det fortfarande är höga siffror har bluffsamtalen minskat. Simon Binder ser flera orsaker till det.
– Dels ser man att våra motmedel fungerar, att det helt enkelt blir svårare. Men vi ser också att antalet bluffsamtal minskar i allmänhet. Det beror mest troligt på att angriparna byter taktik, de har hittat sätt att komma runt det här och det ser vi i en ökad mängd cyberbrott.
Telias siffror gäller främst så kallade wangiri-samtal, där man blir uppringd från ett okänt nummer och luras att ringa upp. Andra bedrägeriformer via telefon är bland annat spoofing, där det ser ut som om man blir kontaktad av till exempel banken eller polisen.
– För mer avancerade samtal som spoofing finns det fortfarande saker vi jobbar på. Men det är primärt de stora grupperna vi har riktat in oss på och åtgärderna mot wangiri har gett väldigt goda resultat.
Enligt Svenska internetstiftelsens rapport "Svenskarna och internet" hade cirka sex av tio svenskar blivit utsatta för nätbedrägerier de senaste tolv månaderna och mer än hälften (55%) har fått mejl eller sms med falsk avsändare.
Fakta: Gör så här om du drabbas
Simon Binder har tre generella rekommendationer kring bluffsamtal och andra bedrägerier.
1. Var vaksam. Var lite extra försiktig och tänk efter en gång extra om någon ringer från ett nummer som du inte känner igen.
2. Om du drabbas, ta hjälp snabbt av din bank eller kortutgivare.
Försök inte dölja det som hänt. Det finns tyvärr en bild i samhället av att det här är skämmigt och det är det absolut inte. Det är sofistikerade angripare som ligger bakom.
3. Polisanmäl alltid om du blir utsatt för den här typen av bedrägeri.