Annons
Nyheter

Miljonböter till Tiktok för integritetsintrång

Tiktok bötfälls för att ha gjort intrång i barns integritet, rapporterar The Guardian. Böterna kan landa på miljontals kronor.
Ekonomi • Publicerad 4 augusti 2023
Tiktok åker på miljonböter i EU. Arkivbild.
Tiktok åker på miljonböter i EU. Arkivbild.Foto: Jens Kalaene AP/TT

Beslutet kommer från EU:s dataskyddsmyndighet. Det följer en utredning som inleddes 2021 av Irlands dataskyddskommissionär om Tiktoks efterlevnad av EU:s allmänna dataskyddsförordning och hur plattformen hanterar uppgifter från barn i åldrarna 13-17 år.

Enligt tidningen väntas böterna utfärdas inom de kommande fyra veckorna.

Annons

På fredagen annonserade Tiktok, som ägs av det kinesiska teknikföretaget, Bytedance nya funktioner för användare i Europa i syfte att förbättra efterlevnaden av EU:s förordning. Funktionerna träder i kraft den 25 augusti.

Åtgärderna innebär bland annat det ska bli lättare för användare i EU att rapportera olagligt innehåll, tillåta dem att stänga av personliga videorekommendationer och ta bort riktad reklam för användare i åldrarna 13-17 år.

Tiktok uppger i ett uttalande: "Vi kommer att fortsätta att inte bara uppfylla våra regleringsskyldigheter, utan också sträva efter att sätta nya standarder genom innovativa lösningar."

Enligt EU-förordningen Digital Services Act (DSA) från 2020 behöver Tiktok, Google, Facebook och andra stora digitala aktörer kontrollera olagligt innehåll på sina plattformar, förbjuda vissa annonsmetoder och dela data med myndigheter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons