Nyheter

Miljögifter i läderskor

Vanliga läderskor innehåller flera sorters miljögifter, bland annat trevärt krom som sprids både till den som bär skorna och till naturen.
Nyheter • Publicerad 3 december 2009

Det visar en undersökning som Naturskyddsföreningen gjort. Föreningen har analyserat 21 par skor varav 11 är köpta i Sverige.

Krom fanns i höga halter i samtliga par utom ett, dessutom innehöll två av paren så kallade azo-färger som kan vara allergiframkallande.

Förutom trevärt krom och azofärger hittades det mycket giftiga bekämpningsmedlet bromerad fenol i ett par skor och även arsenik, kvicksilver och bly.

Trevärt krom är enligt Naturskyddsföreningen en relativt harmlös kemikalie, men vid förbränning eller om skorna slängs på en soptipp kan kromet spridas med lakvatten i miljön. Om krom kommer ut i naturen finns risk att det oxiderar till sexvärt krom som är en cancerogent och miljöskadligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.