Annons
Nyheter

Vattenfall: Fortsatt svängiga elpriser

Vattenfall gör miljardvinst och delar ut 23,4 miljarder kronor till svenska staten. Elkonsumenter får vänja sig vid fortsatt svängiga priser, säger vd:n Anna Borg.
Ekonomi • Publicerad 3 februari 2022
Vattenfall har släppt delårssiffror. På bilden Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfall. Arkivbild.
Vattenfall har släppt delårssiffror. På bilden Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfall. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT

Hon kan sammanfatta ett 2021 där omsättningen ökade med 13 procent till 180 miljarder och bolaget gjorde en rörelsevinst på 60 miljarder, fyra gånger så stor som 2020.

Förklaringen finns dock inte i skenande elpriser i Sverige utan snarare längre söderut, påpekar Anna Borg.

Annons

– Det är ett väldigt ovanligt år. Vi har stora engångseffekter i form av ersättning gällande för tidigt nedlagd kärnkraft i Tyskland och försäljning av elnätsverksamheten i Berlin, säger hon till TT och fortsätter:

– Vi har ökad elproduktion men vi prissäkrar all vår elproduktion i förväg så själva marknadssituationen har begränsad påverkan.

TT: Ni missar en prisuppgång?

– Vi har en strategi som innebär att vi prissäkrar i förväg för att inte vara utsatta för svängningar. Förra året hade vi rekordlåga priser och 2021 har vi haft rekordhöga priser, vi vill inte att vårt resultat ska svänga så mycket år från år.

Fortsatt svängigt

Just svängiga elpriser där priserna rusat under hösten och vintern är dock något som konsumenter fått vänja sig vid. Det lär man också få fortsätta med, enligt Anna Borg.

– Vi är mitt i en ny omställning när det gäller energimarknaden i Europa och en stor ökad efterfrågan av el från bland annat industrier. Jag tror vi kommer att få se en mera volatil marknad framöver än vi sett historiskt med väldigt höga priser ibland och väldigt låga priser.

Hur elpriserna blir nästa vinter är omöjligt att sia om, påpekar hon. Det finns avgörande faktorer som mängden vatten i vattenmagasin, hur mycket det kommer att blåsa och framförallt, vilken temperatur det blir.

– Däremot ser vi en situation nu med höga el- och gaspriser i Europa med låga lagernivåer samtidigt som det inte blåst speciellt mycket. Det finns inget som tyder på att det omedelbart kommer att lätta.

Fortsatta utmaningar

De stora prisskillnaderna i landet där kunder i södra Sverige får betala betydligt mer för sin el än norrlänningar ska rådas bot genom en utbyggnad av elnätet. Utmaningar kvarstår dock:

– Det som är flaskhalsen i nuläget är de långa tillståndsprocesserna. Kan vi få fart i dom också så kommer byggandet att ta fart också.

Annons

Fakta: Vattenfalls delår

För fjärde kvartalet ökade nettoomsättningen med 44 procent till 63,5 miljarder kronor.

Rörelseresultatet uppgick till 7,7 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår nu en utdelning om 23,4 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons