Nyheter

Miljardsmäll väntar kommunerna

Kommunerna och landstingen kommer att gå back med 3 miljarder kronor i år.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2009

Trots ökade statsbidrag kommer det att krävas personalneddragningar och skattehöjningar, enligt en ny prognos från Sveriges Kommuner och Landsting.

Kommunernas kostnader för socialbidrag bedöms öka med 3,5 miljarder kronor från 2008 till 2011.

Enligt SKL behövs effektiviseringar motsvarande 5 miljarder kronor nästa år och ytterligare 8 miljarder kronor året därpå för att kommuner och landsting ska klara av vårdtrycket utan att höja skatterna.

SKL räknar med att skatten höjs med i genomsnitt 21 öre nästa år, vilket beräknas ge ett tillskott på 3,4 miljarder kronor till sektorn.

I prognosen räknar SKL med att kommunernas skatteunderlag faller kraftig, med 1 procent i år och lika mycket nästa år. Därefter väntas en högre ekonomisk tillväxt och en viss vändning på arbetsmarknaden. Skatteunderlaget växer dock fortfarande långsamt dessa år, med i genomsnitt 3 procent årligen. Som jämförelse växte skatteunderlaget med i snitt 5 procent årligen 2006–2008.

Under 2011 och 2012 ser situationen ännu mer bekymmersam ut med stora underskott. För sektorn som helhet beräknas ett underskott på 12 miljarder kronor 2011 och med 16 miljarder kronor året därpå.

Kommunerna kommer att tvingas fortsätta vidta kraftiga åtgärder för att klara ekonomin, skriver SKL i rapporten.

SKL räknar med att sysselsättningen i kommunerna totalt sett under åren 2009 och 2010 minskar med 2 000 personer. I landstingen är motsvarande minskning 1 000 personer under samma period, enligt prognosen.

Det är en mildare bedömning än tidigare.

– Vi räknar med att sysselsättningen ökar något under 2009 för att sedan minska 2010, säger SKL:s ordförande Anders Knape.

Knape anser inte att de statsbidrag som sektorn fått av regeringen räcker.

Finansminister Anders Borg har hela tiden försvarat sitt hårdnackade motstånd mot ytterligare stimulanser med att välfärden ska säkras. På det svarar Anders Knape:

– Kommer inte ytterligare tillskott kommer det att märkas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.