Annons
Nyheter

Miljarder innestående hos SAS och Norwegian

Flygresenärer över hela världen som under våren har drabbats av inställda resor på grund av pandemin har flera miljarder att hämta hos SAS och Norwegian, skriver den norska tidningen .
Ekonomi • Publicerad 12 juni 2020
SAS-plan står parkerade på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn, i väntan på att flygtrafiken ska komma i gång igen.
SAS-plan står parkerade på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn, i väntan på att flygtrafiken ska komma i gång igen.Foto: Johan Nilsson/TT

Resenärer som drabbades av inställda flygresor i mars uppges få tillbaka sina pengar i juni. Men de som skulle resa i april eller maj får vänta till i början av hösten på en återbetalning.

Hos SAS är de inställda resorna värda 6,6 miljarder svenska kronor. För konkurrenten Norwegian ligger motsvarande summa på mellan två och fyra miljarder kronor, bedömer experter. Sammanlagt kan alltså de skandinaviska flygbolagen vara skyldiga sina kunder omkring tio miljarder kronor.

Annons

Även om SAS skuld till resenärerna är större än dess kassa försäkrar John Eckhoss, presschef i Norge, att kunderna kommer att återbetalas, i fall de så önskar. Han hänvisar till att SAS har fått tillgång till en statlig kredit på drygt tre miljarder kronor av Sverige och Danmark, samt att man arbetar med en plan för att få in nya pengar i bolaget.

Norwegians presstalesperson Andreas Hjørnholm skriver i ett mejl till tidningen att bolaget inte offentliggör storleken på skulderna och han vill heller inte kommentera i fall uppskattningen på att det rör sig om mellan två och fyra miljarder kronor är korrekt.

Hjørnholm beklagar den långa väntetiden för återbetalningar, men försäkrar att de kunder som kräver att få tillbaka sina pengar kommer att få det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons