Annons
Nyheter

Miljardböter för Vattenfallprojekt

Statliga Vattenfalls nota på 1,3 miljarder kronor för ett kasserat biomassaprojektet i Liberia kan växa. Nu kommer krav på kompensation till drabbade odlare.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2013
Vattenfalls vd Öystein Löseth får miljardsmäll.
Vattenfalls vd Öystein Löseth får miljardsmäll.Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Totalt handlar det om 34 enskilda småbönder, som skrev avtal med bolaget Buchanan Renewables Fuel (BRF), där Vattenfall var 20-procentig delägare fram till i fjol.

BRF skulle – på större liberianska plantager, men också åt småbönder – ta ned uttjänta gummiträd och sälja biomassan till Vattenfall och samtidigt plantera nya träd, för att i framtiden få upp ny produktion.

Annons

Drog sig ur

Men Vattenfall, ihop med den statliga biståndsfonden Swedfund, drog sig plötsligt ur projektet i fjol, när det stod klart att volymerna blev för små.

Enligt en rapport från Swedwatch, Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen har småbönderna lämnats i sticket, med förstörda inkomstmöjligheter, skadad miljö och krossade förhoppningar. Dessutom ska Vattenfall ha brutit mot de regelverk från OECD och FN som bolaget säger sig följa.

– Det är väldigt viktigt att vi fortsätter dialogen med organisationerna som har varit med och tagit fram rapporten, för att se om det finns något ytterligare som vi behöver göra, säger Åsa Pettersson, hållbarhetschef på Vattenfall.

Kalkylen höll inte

Den tidigare beräkningen av kostnaden för projektet byggde på att driften skulle fortsätta lokalt, utan Vattenfall.

– Då fanns inte kompensationsfrågan på tapeten över huvud taget.

Hon vill inte gå med på att beskriva Liberia-projektet som ett misstag från Vattenfalls sida. Samma beslut hade fattats i dag om förutsättningarna var de samma, enligt Pettersson.

– Vi gjorde ett väldigt gediget arbete innan vi gick in. Men sedan höll inte kalkylen och vi har lärt oss väldigt mycket.

En lärdom är enligt Vattenfall att man i framtiden inte kan överlåta ansvarsfrågor till andra parter utan att bolaget självt måste gå in som majoritetsägare i viktiga projekt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons