Annons
Nyheter

Nigeria: Protester ska stoppas till varje pris

Nigerias president Muhammadu Buhari ska göra "vad som än krävs" för att förhindra fortsatta protester mot polisvåld.
I helgen sköt polisen ihjäl två unga män, vilket lett till nya demonstrationer.
Nigeria • Publicerad 17 november 2020
Poliser utanför en nedbränd polisstation i Lagos i Nigeria. Bilden är från den 3 november.
Poliser utanför en nedbränd polisstation i Lagos i Nigeria. Bilden är från den 3 november.Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Människorättsgrupper har fördömt dödsskjutningen av två unga män i Kano i norra Nigeria i helgen. Händelsen inträffade i samband med protester mot polisvåld, då bland annat däck brändes, rapporterar BBC.

Demonstrationer mot polisens elitstyrka Sars, som anklagas för övervåld och trakasserier, har pågått en längre tid på olika håll i landet och har den senaste tiden kommit att handla om polisen i stort.

Förnekar massaker

Annons

I slutet av oktober sköts minst tolv personer till döds under demonstrationer i en förort till storstaden Lagos, enligt människorättsorganisationen Amnesty. Det regionala styret i Lagos uppger att 30 människor skadades och att en person dödades vid händelsen.

Militären har förnekat massakern, men vittnen har berättat för BBC att de såg soldater skjuta obeväpnade demonstranter.

– Lösa skott avfyrades uppåt för att skrämma bort ligisterna från folksamlingen, sade brigadgeneral Ahmed Taiwo vid ett offentligt förhör nyligen, rapporterar The Washington Post.

Poliser dödats

I oroligheter som följde händelsen i Lagos har 22 polisanställda dödats och 205 byggnader, varav flera polisstationer, förstörts, enligt polisen.

– Presidenten försäkrar nigerianerna att han kommer att göra vad som än krävs för att se till att en upprepning av "End Sars"-protesterna inte genomförs i Nigeria igen, säger polisminister Muhammad Dingyadi på tisdagen efter ett möte med president Muhammadu Buhari, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Buhari har tidigare sagt sig vara villig att genomföra polisreformer, och elitstyrkan Sars har officiellt upplösts i kölvattnet av protesterna. Kritiker anser dock att styrkan fortfarande finns kvar, men under ett annat namn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons