Annons
Nyheter

Mildast tänkbara recessionen i euroländerna

Euroländernas ekonomier bromsade in lite mer än väntat i första kvartalet. Tekniskt innebär detta en recession, med två kvartal i rad på minus – även om det är med minsta möjliga marginal.
Ekonomi • Publicerad 8 juni 2023
Statistikbyrån Eurostat redovisar BNP-siffror för första kvartalet. Arkivbild
Statistikbyrån Eurostat redovisar BNP-siffror för första kvartalet. ArkivbildFoto: Michael Probst AP/TT

De 20 euroländernas sammanlagda bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 0,1 procent under första kvartalet jämfört med kvartalet före – samma storlek på nedgången som det var i fjärde kvartalet 2022, visar en rapport från statistikbyrån Eurostat.

Med två kvartal i rad på minus uppfylls kriteriet för att kalla lågkonjunkturen en recession – även om det i detta fall är den mjukaste formen av recession som kan mätas på detta sätt.

Annons

I årstakt var tillväxten under årets första kvartal 1,0 procent.

Inbromsningen i början av i år var något kraftigare än väntat.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med nolltillväxt jämfört med kvartalet före och en tillväxt på 1,2 procent jämfört med första kvartalet 2022, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Inbromsningen är värst i Irland, där BNP föll med 4,6 procent i första kvartalet jämfört med kvartalet före. Men det är rejäla minus även för Litauen och Nederländerna, vars BNP föll med 2,1 respektive 0,7 procent mot kvartalet före.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons