Nyheter

Mild julafton väntar - men halkrisk i kväll

Nu har vädret klarnat på många håll i landet och temperaturen sjunkit en aning. I natt väntar lätt nederbörd, uppger SMHI.
Nyheter • Publicerad 24 december 2011
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

På juldagen blir det milt i söder med uppemot åtta plusgrader.

Ännu mildare blir det på annandagen med hela tio plusgrader i Västra Götaland, spår SMHI. Annandagen blir även blåsig när ett lågtryck passerar. I södra och mellersta Norrland finns det risk för stormbyar och i högre terräng orkanbyar.

I den varma luften frodas också växterna. På Södermalm i Stockholm har smultronblommor slagit ut och förvandlats till stora, men ännu omogna smultron.

Magert med snö

- I de allra nordligaste delarna av Värmland och Dalafjällen ligger det snö, och även i nordligaste delen av Örebro län. Kring Siljan är det mindre, och även i övriga delar av Svealand och Götaland är det magert med snö, säger Lovisa Andersson, meteorolog vid SMHI.

Ett regnområde drar upp från Halland och Skåne mot Kalmar län. Det fortsätter sedan österut och sveper bort från Gotland i eftermiddag eller i kväll.

- Det följs av uppsprickande molnighet. Därefter blir det fallande temperaturer och i eftermiddag och i kväll blir det minusgrader i större delen av Svealand och Götaland, säger Lovisa Andersson.

Därmed finns det risk för halka, i och med att våta vägytor fryser på.

I går, då hundratusentals åkte iväg för att fira jul, flöt trafiken på bra.

- Endast ett fåtal allvarliga olyckor har rapporterats in från våra trafikcentraler, sade Jonas Bengtsson på Trafikverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.