Annons
Nyheter

Migrationspolitiken "genuint dilemma" för S

Kan Socialdemokraterna och Miljöpartiet – mot förmodan – komma överens om migrationspolitiken? Eller kommer S gå sin egen väg och riskera en regeringskris?
Det är de två scenarier som experter ser ligger på bordet när Migrationskommittén av allt att döma inte kan komma överens.
Politik • Publicerad 7 augusti 2020
Migrationskommittés ledamöter Annika Hirvonen Falk (MP) och Rikard Larsson (S), i lunchpausen under sitt sista möte.
Migrationskommittés ledamöter Annika Hirvonen Falk (MP) och Rikard Larsson (S), i lunchpausen under sitt sista möte.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under fredagen möttes riksdagens Migrationskommitté för sista gången och någon enighet fanns inte att skåda. Vägen framåt är högst oklar.

– Det är ett genuint dilemma för Socialdemokraterna, säger statsvetarprofessorn Carl Dahlström vid Göteborgs universitet till TT.

Finns majoritet

Annons

Hans kollega på universitetet, Marie Demker, liknar kommittén vid en diskussionsklubb där parterna fått lufta sina åsikter, men inte mer.

– Jag var kritisk redan när kommittén tillsattes. Man kommer ju inte överens helt plötsligt bara för att man sitter i en parlamentarisk kommitté. Avståndet mellan exempelvis Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är oöverbryggbara, säger hon.

TT: Hur kommer det här att sluta?

– Jag ser inget annat än att det finns en majoritet i riksdagen för att fortsätta en politik man för nu, eventuellt med några justeringar gällande humanitära skäl och familjeåterförening.

Migrationskommittén ska presentera sitt förslag till regeringen senast den 14 augusti och därefter menar Carl Dahlström att det vore naturligt med en proposition i frågan.

– Det naturliga efter kommitténs betänkande är att det skrivs en proposition. Det borde finnas en majoritet i riksdagen för en mer restriktiv migrationspolitik, men problemet är huruvida man kan komma överens inom regeringen – och de förutsättningarna verkar inte finnas, säger Carl Dahlström.

Två vägar

När regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet står så pass långt ifrån varandra i frågan finns det två sätt en ny lag kan bli till för att ersätta den tillfälliga migrationslagen som löper ut nästa sommar.

Den ena möjligheten är att regeringen lyckas komma överens och skickar en proposition om ett lagförslag, vilket Dahlström inte ser som troligt.

– Miljöpartiet har signalerat tydligt att de inte kommer att acceptera en mer restriktiv migrationspolitik och Socialdemokraterna har lika tydligt signalerat att de inte vill ha en mer liberal migrationspolitik än den vi har i dag, säger han.

Den andra möjligheten vore att hela lagförslaget togs som ett utskottsinitiativ – där utskottet behandlar frågan som sedan skapas i riksdagen i stället för i regeringen. Därefter skulle det med hjälp av hoppande majoritet gå att hitta stöd i riksdagen.

Hotar med kris

Annons

På det sättet skulle inte Miljöpartiet behöva stå bakom förslaget. Men Ulf Kristersson har sagt att tiden inte räcker till för detta och dessutom har Miljöpartiet hotat med regeringskris om partiet körs över.

– Det finns en majoritet i riksdagen för en mer restriktiv migrationspolitik, det är helt klart. Men om de använder den majoriteten så riskerar Socialdemokraterna en regeringskris, säger Carl Dahlström.

Det är relativt bråttom att få till en proposition för att det ska hinna behandlas av riksdagen för att en ny lag ska vara på plats innan den tillfälliga löper ut den 19 juli nästa år. Om ingen ny lagstiftning är på plats så är det den gamla, mer generösa lagstiftningen, som gäller.

Dahlström säger att det finns en möjlighet att förlänga den tillfälliga lagen om man skulle se en möjlighet för att nå en överenskommelse, men ser det inte som troligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons