Annons
Nyheter

Mexiko inför rökförbud på offentliga platser

Mexiko har infört en av världens hårdaste tobakslagar, rapporterar . Rökning på offentliga platser totalförbjuds. Lagen inkluderar även ett förbud mot tobaksreklam.
Mexiko • Publicerad 15 januari 2023
Rökning förbjuds på alla offentliga platser i Mexiko. Arkivbild.
Rökning förbjuds på alla offentliga platser i Mexiko. Arkivbild.Foto: Alexandre Meneghini/AP/TT

Mexiko har sedan 2008 en lag om rökfria zoner på barer, restauranger och arbetsplatser men nu utvidgas den till alla offentliga platser, som parker, stränder och hotell. I praktiken kommer det att innebära att människor endast får röka hemma och på privata platser.

Även e-cigaretter omfattas av nya restriktioner, särskilt inomhus.

Annons

Förbudet applåderas av Pan American Health Organization, som verkar för bättre folkhälsa i Amerika. Varje år dödar tobaksanvändning omkring en miljon människor på de amerikanska kontinenterna och minskat tobaksbruk är det lättaste sättet att minska dödligheten i världen, säger organisationen i ett uttalande.

Andra har väckt praktiska frågor om lagens införande, skriver BBC. Med en så pass hög poliskorruption som Mexiko har, så befarar vissa att poliser kommer att ta emot mutor i stället för att bötfälla personer som bryter mot lagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons