Nyheter

Metallstölder gav fängelsestraff

Fem män dömdes på fredagen till fängelse av Göteborgs tingsrätt för att under flera år ha stulit metaller runt om i landet, bland annat i Sjuhärad.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2008

Det längsta straffet blev fem år och det kortaste två år.

Männen åkte under närmare tre års tid runt i landet och stal metall från olika företag. Ingen av dem har varit hjärnan bekom stöldturnén utan de har utfört stölderna på beställning.

De två som deltagit i de flesta stölderna dömdes till fem år respektive fyra år och sex månaders fängelse. Två av männen dömdes till tre års fängelse och den femte till två.

Minst en av stölderna ska ha skett i Borås. Det var i september 2005 som som en våg av metallstölder inleddes i Västra Götaland. Bland annat slog gärningsmännen till mot ett företag i Borås den tredje november samma år.

Under rättegången berättade flera av männen att de varit med vid stölderna eftersom de känt sig hotade och pressade till att delta. Tingsrätten konstaterade att det fanns ett visst fog för att det var riktigt och tog därför med detta i bedömningen om straffens längd.

Tillvägagångssättet var det samma vid varje stöld. De fick en beställning och fick ett företag utpekat för sig. De åkte till platsen och undersökte om det fanns metaller på plats. Om så var fallet skred de till verket.

En eller ett par av männen sökte i närområdet efter en lämplig lastbil som kunde stjälas. Sedan lastades metallen på bilen och därefter åkte de till en plats utanför Göteborg där lasten lastades om på en annan bil innan den levererades till beställaren.

Oftast var det koppar, mässing, nickel eller rostfritt stål som stals.

Vid flera av stölderna kom de över metaller värda flera miljoner. Exempelvis stals 55 ton koppar från ett företag utanför Nossebro i Essunga kommun till ett värde av 2,5 miljoner kronor. Vid ett annat tillfälle stals propellrar från ett företag i Kristinehamn till ett värde av drygt 2,5 miljoner kronor.

Det sammanlagda värdet från stölderna beräknas till drygt 20 miljoner kronor.

I sin slutplädering yrkade kammaråklagare Johan Udén att den man som deltagit i de flesta stölderna skulle dömas till sju års fängelse, och de övriga till straff i fallande skala.

– Fem år för den mest aktive är väl ungefärligen vad jag hade väntat, sade han när han läste domen.

– Han som dömdes till två års fängelse var den som hjälpte oss mest under utredningen och det är väl rimligt att han fick en viss rabatt.

Vid rättegången yrkade åklagaren också på att fyra av männen skulle utvisas ur landet efter avtjänat straff. Det yrkandet ogillades dock av tingsrätten.

BT/TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.