Annons
Nyheter

Merkel vill "absolut inte" sitta femte period

Tyskland • Publicerad 5 juni 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att hon inte vill ställa upp för ytterligare en mandatperiod. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att hon inte vill ställa upp för ytterligare en mandatperiod. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon "absolut inte" avser att ställa upp för en femte mandatperiod, trots sitt starka folkliga stöd.

– Nej, absolut inte, sade Merkel i en intervju med det tyska tv-bolaget ZDF där hon lade till att hennes tidigare beslut "står fast".

Annons

65-åriga Angela Merkel åtnjuter för närvarande ett sällan skådat väljarstöd – 71 procent av de tillfrågade tyskarna uppgav i en ny opinionsundersökning, gjord av statliga ARD, att de var nöjda med det arbete hon gör på posten.

Opinionssiffrorna för Merkel har ökat kontinuerligt under coronakrisen, där de tyska dödstalen är betydligt lägre än i flera av grannländerna.

Men trots det blir det alltså inte ytterligare fyra år på posten för Merkel, som har varit förbundskansler sedan 2005.

Vem som blir kristdemokratiska CDU:s kandidat i valet hösten 2021 återstår att se. Merkel avgick som partiledare 2018 och hennes efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer meddelade tidigare i år att även hon också lämnar partitoppen. Ett nytt partiledarval var tänkt till en extrainsatt kongress i april, men den har på grund av coronapandemin fått skjutas upp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons